Parti binasını balkonundan halka hitap eden Yıldırım’a İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Miting havasında geçen açılışa Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, milletvekilleri ve çok sayıda partili katıldı.

Başbakan Yıldırım, iş yapmaktan açılış yapmaya vakit bulamadıklarını belirterek, Türkiye’nin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine hizmet götürmek için durmadan çalıştıklarını ifade etti.

 

“Yeni mekan değişikliği başarı getirir”

Yeni il binasının yeni başarılar getireceğini belirten Başbakan Yıldırım, “İzmir benim memleketim, İzmir benim şehrim. İzmir’e zaman ayırmasak olmaz dedik. Şu yiğit İzmirlilerle bir kucaklaşalım, yeni il binamızda hasret giderelim dedim. Eskilerin güzel bir sözü var. Tebdili mekanda ferahlık vardır. Yeni mekan değişikliği başarı getirir. İnşallah zaten gittikçe başarısını arttıran İzmir il teşkilatımız yeni binasından çok daha başarılı hizmetlere imza atacak. Önemli olan sadece binalar değil, içerideki insanların mutluluğudur. AK Parti 81 ilin siyasetteki baba ocağıdır” dedi.

"El pençe divan duran bir Türkiye yok"

15 Temmuz darbe girişiminden itibaren İzmirlilerin de gece gündüz nöbetler tuttuğunu hatırlatan Yıldırım, “Meydanları alçaklara dar ettiniz. Bu birliktelikten aldığımız güçle milletin adamı Sayın Erdoğan’ın önünü kapatamadılar. Siyaset yasağı getirenlere millet dersini verdi. Bize muhtıra verenlere biz sadece muhtırayı milletten alırız dedik. Millet hep yanımızda oldu. 2007 referandumu geldi sonra, bu sefer vesayet kırmızı kart gördü. Nihayet demokrasi AK Parti ile daha da güçlenmeye başladı. 2014’te Cumhurbaşkanını millet doğrudan seçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçilmiş olarak millet için göreve başladı. İşimiz yeni başlıyor, çünkü 15 yılda Türkiye’de işler çok değişti. Köprünün altından çok sular aktı. Artık IMF karşısında el pençe divan duran bir Türkiye yok. Artık yabancı ülkelerin kullandığı teknolojileri izleyen bir Türkiye yok. Artık Avrupa Asya kıtaları köprülerle bağlanıyor” diye konuştu.

 

“Hizmet aşkıyla dağları Ferhat olup deliyoruz”

Türkiye’de yaptıkları yatırımları anımsatan Başbakan Yıldırım, “Hizmet aşkıyla dağları deliyoruz. Dağları Ferhat olup deliyoruz. Şirinimize milletimize ulaşmak için. Önceki hükümetlerin içinden çıkamadığı Bolu Tünelini hizmete aldık. Eskiden Kastamonu Çankırı kışın geçit vermezdi, şimdi 8 dakika. Yolları böldük hayatları birleştirdik. Yolları böleriz ama ülkeyi böldürtmeyiz” dedi.

 

“Ne diplomasiye ne de insanlığa sığar”

Referanduma 36 gün kaldığını belirten Başbakan Yıldırım, Avrupa ülkelerinin tutumlarını da eleştirdi. Başbakan Yıldırım, “Bu anayasa değişikliğine terör örgütleri hayır diyor. Bunların yanına Almanya’da Hollanda da katıldı. Alayınız katılın alayınız. Bize Allah yeter bize millet yeter. Evellallah hepsine verecek cevabımız var. Mesafeler bize engel değil. İlk buluşmamız Almanya’da yaptık. Sonra ne olduysa oldu, Almanya başladı hayır propagandası yapmaya, taraf oldu. Hayır kampanyasına katıldı. Bu demokrasiyi yaralayan girişimleri üzüntü ile takip ediyoruz. 2017 Avrupa’da seçim yılı, Almanya’da, Fransa’da, Hollanda’da seçim var. Onlar bıraksınlar Türkiye ile uğraşmayı kendi işlerine baksınlar. Türkiye kendi işini kendi görür. Türkiye’yi kullanarak seçim kazanmak için yaptığı bu önemli değişikliği karşı çıkmak, bakanlara engel koymak, uçaklarına iniş izin vermemek ne dostluğa sığar ne diplomasiye ne de insanlığa sığar. Bütün bunları bir kenara not edeceğiz. Ama günü gelince gereğin ne ise onu da yapacağız. Türkiye üzerinden Avrupa’nın rant sağlamasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Çocukların geleceğini karartıyorlar”

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da referandum sürencine değinerek, “Yenilenmenin arifesindeyiz. İnşallah 16 Nisan’da bu ülkenin vatansever evlatları cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet diyecek. Adında halk geçen bir parti var. Çocukların geleceği için hayır diyeceklerini söyleyerek, çocuklarının da geleceğini karartıyorlar” dedi.

 

Romanlarla bir araya gelecek

Başbakan Yıldırım, konuşmasını ardından yeni il binasının açılış kurdelesini kesti. Başbakan Yıldırım, açılışın ardından Türkiye’nin her yerinden davet edilen Romanlarla, akşam yemeği yemek üzere kentteki bir otele geçti.

 

BAŞBAKAN ROMANLARLA BULUŞTU!

 İzmir’de Roman vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, “İlle de Roman olsun, ille de evet olsun. Sandıklar evetle dolsun. 16 Nisan’da güle oynaya sandığa gitmeye var mısınız?” dedi.

İzmir’de AK Parti İzmir İl Başkanlığı binasının açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra Hilton Otel’de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen Roman dernek ve federasyonları ile buluştu. Konuşmasının başında Romanların Türkiye’nin rengi ve gülen yüzü olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Ne diyoruz; ille de Roman olsun. İster çamurdan taştan olsun. O da Allah’ın kuludur. Her kim olursa olsun. İlle de Roman olsun. 16 Nisan önemli bir tarih değil mi? Evet değil mi?” diye sordu. Roman vatandaşların hep bir ağızdan “Evet” demesi üzerine Yıldırım, “Romanlar işi bitirmiş. Helal olsun. Gacılara gocalara helal olsun. O zaman o şarkıya ilave yapalım. İlle de Roman olsun, ille de evet olsun. Sandıklar evetle dolsun. Ülkenin yarınları için, kadınlar, gençler, çocuklar için evet demeye var mısınız? Güle oynaya sandığa gitmeye var mısınız? Şenliğiniz bol olsun, yüzünüz daima gülsün” diye konuştu.

 

“Romanlarla beraber büyüdüm”

Türkiye’nin her köşesinden Roman vatandaşlarla İzmir’de buluştuğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye’nin bütün renkleri burada. Türkiye’nin her köşesinden Roman kardeşlerimiz burada. Bu ülkenin bütün renkleri güzel. Bütün gelenekleri, kültürleri güzel. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları bu milletin ev sahibidir. Biz büyük bir aileyiz. Asırlar beri birlikte yaşıyoruz. Ben Romanları bilirim. Ben çocukluğumda İstanbul Kulaksız’da çok bulundum. Sizlerle beraber büyüdüm. Yolumuz, istikametimiz, sevincimiz, üzüntümüz bir.”

 

“Ne de olsa o da Kasımpaşalı”

Farklılıkları her zaman zenginlik olarak göreceklerini ifade eden Yıldırım, “Yunus Emre’nin dediği gibi yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Siyaset anlayışımızda ülkemizin bütün renklerine karşı sevgi ve kardeşlik var. Her can yaratanın bir mucizesi. Kim gönül kırar, iki cihanda da yeri yoktur. Sizler Türkiye’nin zenginliği, vicdanı, kalbi, neşesisiniz. Türkiye’nin gülen yüzüsünüz” derken, salondan “Recep Tayyip Erdoğan” seslerini yükselmesi üzerine de “Ne de olsa o da Kasımpaşalı” dedi.

 

“Zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı”

16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşan Yıldırım, şöyle devam etti: 

“Türkiye’nin geleceği günlük güneşlik bir geleceğe evet diyor muyuz? Birliğimiz, kardeşliğimiz için ‘evet’ diyor muyuz? Sandıkları evetle dolduruyor muyuz? Türkiye’nin her kesiminden insanın ayrımcılığa tabii tutulduğu, ötekileştirildiği zamanlar oldu. Bu ülkenin insani zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı. AK parti her türlü ayrımcılığa, ırkçılığa karşı dimdik durdu ve bugünlere geldik. Romanlar 80 milyon vatandaşın her biri gibi Türkiye’nin 1. sınıf vatandaşıdır. Elbette farklılığımız olacak. Her birimizin göz rengi, saç rengi, ten rengi farklı olabilir ama unutmayalım; gözlerimizden düşen yaşların rengi hep aynıdır. Üzüntüde de, sevinçte de, gelecekte de, zor günlerde de, güzel günlerde de beraberiz.”

 

“Ayrımcı hükümleri kaldırdık”

AK Parti hükümetleri döneminde Roman vatandaşlara yönelik bütün ayrımcı hükümleri ortadan kaldırdıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: 

“İskan Kanununda değişiklik yaptık. 2006’da polis talimatlanmasında bulunan ayrımcı ifadeleri kaldırdık. 2009’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Roman Çalıştayını topladık. Roman buluşmaları gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2010’da Roman Açılımı projesini ilan etti. 2012’de Roman vatandaşlarımıza yönelik çalışmaların takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verdik. İlköğretim, lise, üniversite öğrencilerimize eğitim desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Roman kültürünü tanıtmak, başka kültürleri keşfetmenizi sağlamak amacıyla kültür gezileri yapıyoruz. Trakya Üniversitesi’ne bağlı Roman Dili Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nü açtık. Roman Dayanışma Merkezleri kurduk. Toplu konutun inşa ettiği birçok konutu hak sahiplerine teslim ettik. Bazılarının inşaatı devam ediyor.”

 

“Türkiye’de demokrasi otobanını hizmete alacağız”

Romanların ay yıldızlı bayrağın teminatı olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: 

“Tabii ki eksiklikler vardır ama önemli olan konulara karşı duyarlı olmaktır. Romanları yok saymakla meseleyi çözemezsiniz. Önemli olan sorunların sahip çıkmaktır. Roman kardeşlerimiz hükümetlerimiz döneminde işte böyle topluma çıkıp dertlerini anlatma fırsatını buldu. Başbakan karşısında sorununu anlatabiliyorlar. Bunlar güzel şeyler. Siyaset, bürokraside karşılaştığınız sorunları, ön yargıları, eğitim ve iş alanında yaşadığınız sorunları biliyoruz. Yoksulluğu eğitimsizliği, sosyal ve ekonomik sorunları birlikte aşacak güce sahibiz. Bu alanda birçok şey yapıldı ama yapılacak daha çok işimiz var. Önce önümüzdeki engelleri kaldıracağız, Türkiye’de demokrasi otobanını hizmete alacağız. Söz veriyorum; sorunlarınızın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

 

“16 Nisan Türkiye için bir başka bahar olacak”

Baharın ne anlama geldiğini en iyi Romanların bildiğini dile getiren Başbakan Yıldırım, “Çünkü bahar neşesinden anlayan Romanlardır. Toprağın canlandığını, suların ılıdığını, toprağa cemrenin düştüğünü en iyi bilen sizlersiniz. 16 Nisan Türkiye için bir başka bahar olacak. Artık söz sizde. Birlikte yeni bir tarih yazmaya hazır mıyız? 16 Nisan’da sandıkları evetle dolduracak mıyız? Daha özgür, daha güçlü, daha aydınlık bir Türkiye için var mısınız? Daha çok aş, daha çok iş için hazır mısınız? Daha çok kalkınma, daha büyük ekonomi, daha büyük zenginlik için hazır mısınız? Bu memlekette kadınlarımız çok çekti. Kadınlarımızın mutluluğu, huzuru için değişime var mısınız?” dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım’a plaket takdim edildi. (İHA)