CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle, Konak İlçesi'ndeki camilerin imamlarına ve okulların müdürlerine, CHP üyeleriyle birlikte 233 adet 'Nutuk' gönderdi. 'Nutuk'ları göndermek için PTT Pasaport Şubesi'ne giden Başak, Türkiye'nin içinde bulunduğu süreçte din adamlarına görev düştüğünü belirterek, şunları söyledi: 

 

 "Hz. Peygamber şu sözüyle bugünü anlatıyor; 'İsmimle kandıracaklar, Allah'ın adıyla kandıracaklar, Kuran-ı Kerim ile kandıracaklar. Camiler tıklım tıklım olacak ama içlerinde samimi insan az olacak.' Bu sözler 15 Temmuz'da devletin bütün kurumlarının dini cemaat adı altında silahlı darbeyi gerçekleştirmeye çalışanları en iyi anlatan sözler. Bugün 85 bin caminin, 117 bin 400 din adamının bulunduğu bir toplumda, bu kadar yozlaşmanın, ayrışmanın, hırsızlığın, yolsuzluğun, fuhuşun, uyuşturucunun, terörün ve işlenen cinayetlerin zirve yaptığı bir dönemde din adamlarının toplumun geldiği bu duruma derinlemesine sorgulayarak, irdeleyerek ve yargılayarak bakması gerektiğini düşünüyoruz. Din adamlığı bir meslek değil peygamber makamının temsilciliğidir. Dolayısıyla özgür ve bağımsız bir iradeyle tüm bu sorunları ortaya koymaları gerekmektedir. Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu yıl ki temasının cami ve kitap olduğunu biliyoruz. Bu sebeple belgelerle Cumhuriyetin tarihini oluşturan Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' kitabını sizlere armağan ediyoruz."

 

 Atatürk'ün eğitime önem verdiğini hatırlatan Başak, "Atatürk, öğretmenlerden, eğitimden söz ederken 27 Eylül 1927'de Bursa'da şöyle bir ifade kullanıyor; 'Bir milleti ayakta tutan 2 ordu vardır. Bir, meydanlarda savaşan silahlı ordu. İki, o ordunun kazanımlarını devam ettirecek eğitim ordusu.' Bugün Türkiye'de iki önemli ordu da çok büyük yara almıştır. Türkiye'nin bütün devlet kademelerine baktığımızda, ilkesel bazda Cumhuriyetin kazanımlarının tümünün yara aldığını maalesef görmekteyiz. Onun için 'Nutuk'u önemsiyoruz bu nedenle Konak İlçemizde bulunan bütün okulların müdürlerine hediye etmek istedik. Ayrıca Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına, Başbakana, Milli Eğitim Bakanına, Diyanet İşleri Başkanına ve Genel Kurmay Başkanı'na buradan 'Nutuk'u gönderiyoruz. Tekrar okumalarını ve Cumhuriyetin ilkeleri ve kazanımlarına sahip çıkmalarını sağlayacak rehberin 'Nutuk' olduğunu hatırlatıyorum"(dha)