Yurt dışından 1 milyonun üzerinde oy gelecek. Oylar seçim günü Ankara'ya ulaşacak. Peki referanduma katılım nasıl oldu? İşte Almanya ve Amerika'dan gelen son dakika haberleri...

Anayasa değişikliği referandumu için yurtdışında oy verme işlemi tamamlandı. 27 Mart’ta başlayıp dün sona eren oylamada 57 ülkeden toplam 1 milyon 396 bin 697 yurtdışı seçmen oyunu kullandı.

Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olan Almanya'da seçmen konumundaki 1 milyon 430 bin 127 Türk vatandaşının yüzde 48,73'ü oy kullandı. Konuyla ilgili verilere göre, Almanya‘daki vatandaşların yüzde 46,2'si ülkede 13 merkezde kurulan sandıklarda, yüzde 2,52’si de gümrük kapılarında oyunu kullandı. 1 Kasım seçimlerinde Almanya’da sandığa giden Türk vatandaşlarının oranı yüzde 40,8 olarak kaydedilmişti. Referandum için oy verme işleminin başlamasından önce yapılan bazı tahminlerde, katılımın yüzde 60’ı bulacağından yola çıkılıyordu. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, ülkede seçmen konumundaki her iki Türk vatandaşından birinin, uzak mesafeler gibi zorluklara rağmen oy kullandığını ve bu sayının vatandaşların Türkiye’nin geleceği konusunda çok duyarlı olduğunu gösterdiğini savunuyor.

Danışmanlık sandık başı anketlerine göre (yurt dışı/gümrük) kullanılan oy miktarı Türkiye'de referanduma % 3 etki edecek. % 62 EVET, % 38 HAYIR Ankete göre (yurt dışı/gümrük) kullanılan oylar, yaklaşık %62 EVET, % 38 HAYIR şeklinde.

BERLİN GERİDE KALDI

Seçmenlerin istedikleri başkonsolosluklarda oylarını kullanabilmelerine ilişkin yapılan düzenleme katılımın rekor düzeye ulaşmasında önemli bir etken olarak değerlendiriliyor. Almanya’daki referanduma katılımla ilgili dikkat çeken bir sayı ise, ülke siyasetinin kalbinin attığı başkent Berlin’de oy verenlerin oranının yüzde 43,35 ile diğer merkezlerin altında kalması. En yüksek katılım ise yüzde 67,42 ile Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Essen’de tespit edildi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, bunu Berlin’de yaşayan Türklerin kendilerini diğer eyaletlerdekilerden daha fazla Almanya ile benimsemeleri teziyle açıklıyor.

Bu arada Türk diplomatik yetkililer, Almanya'daki oy verme işlemlerinin olaysız ve barışçıl şekilde sona erdiğini, bir kaç ferdi hile olayının dışında bir sorun yaşanmadığını doğruladılar. Gökay Sofuoğlu, referandum öncesinde Alman kamuoyunda oy verme süreci ile bağlantılı, olay çıkacağı yönündeki kuşkuların gerçek olmamasını çok olumlu bir gelişme şeklinde tanımlıyor.

Almanya‘da kullanılan oylar, THY'den kiralanan üç uçakla yarın mühürlü torbalara doldurularak, aynı gün içinde doğrudan Ankara'ya götürülecek. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sınır kapılarında oy verme işlemi ise önümüzdeki 16 Nisan Pazar günü akşam saat 17.00'ye kadar devam edecek.

ABD'DE OY SÜRECİ

Anayasa değişikliyle ilgili yapılan referandumda yurt dışında yaşayan Türklerin 1 Nisan’da başlayan oy kullanma süresi 9 Nisan’da sona erdi.

ABD’de kayıtlı 100.065 Türk seçmenden sadece 32.919 kişi oy kullandı. Katılım oranı bir önceki seçimlere göre artmasına rağmen oy kullanma oranı yüzde 32.7 ile sınırlı kaldı.

ABD’de yaşayan Türk seçmenlerinin yüzde 38’inin kayıtlı olduğu New York bölgesinde ise oy kullanan seçmen sayısı 12 bin 887 kişi oldu.

New York Başkonsolosu Ertan Yalçın referandum için yapılan oylamada katılımın beklentilerin altında gerçekleştiğini söyledi.

Siyasi partilerin temsilcileri de ABD’de anayasa değişikliğiyle yapılacak oylamada katılımın beklentilerinin altında gerçekleştiğini belirtti.

Oylarla birlikte Türkiye’ye gidecek olan New York sandık gönüllüsü Ali Sarıkaya da ABD’den Türkiye gidecek Türk seçmenlerin oylarının güvencede olduğunu söyledi.

Sarıkaya, ABD genelinde kullanılan oyların 16 Nisan’da Ankara Ticaret Odasında (ATO) sayılacağını belirtti.

Sarıkaya, “Kimsenin endişesi olmasın. Kullanılan tüm oylar güvencede. Ben dördüncü kezoylarla birlikte Türkiye’ye gidiyorum. Bu kez ABD’deki Türkler tam anlamıyla bir demokrasi sınavı verdi. Tüm olumsuzluklara rağmen beklentimizin altında da olsa oylarını kullandılar. 16 Nisan’da Ankara’da oyların sayımını yapacağız” dedi. (Vatan)