İzmir'in Urla ilçesinde sakız enginarında hasat heyecanı yaşanıyor. Tarlada 20 TL olan enginar tezgahta ise 40-50 TL'den alıcı buluyor.
İzmir'in Urla ilçesinde üretilen; karaciğer dostu olarak da bilinen enginarda, üreticinin yoğun hasat mesaisi sürüyor. Bölgeye özgü yetişen coğrafi işaretli sakız enginarının hasadı aralık ayında başlayıp mayıs ayının sonlarına kadar sürüyor. Sabah erken saatlerde yemyeşil tarlalardan özenle toplanan ürünlerin bir kısmı yapraklarıyla birlikte tüketilirken, bir kısmı ise yapraklarından arındırılarak ‘çanak enginar' haliyle Türkiye'nin dört bir yanında sofralarda yerini alıyor. Bölgenin gastronomi değeri olan enginarın 1 adedi tarlada 20, tezgahta ise 40-50 TL arasından satılıyor.
"Her türlü tüketebilirsiniz"
Çocukluk yaşlarından itibaren çiftçilik yapan 67 yaşındaki üretici Bülent Karabin, "Temizlenen enginarı ister zeytinyağlı ister etli, her türlü tüketebilirsiniz. Enginar, karaciğer dostudur. Sabah tarlaya geliyoruz ve ‘Ya Allah, Bismillah' deyip hasada başlıyoruz. Ağustos ayında uyandırırız ve ilk suyunu veririz. Ondan sonra temizliği, çapası gibi işlemler sürer" açıklamalarında bulundu. Bu sezonun bereketli geçtiğine değinen Karabin, yaşıtları çiftçiliği bırakırsa üretimin zor olacağına vurgu yaptı. Genç neslin çiftçiliğe yanaşmadığını anlatan Karabin, gençlerin teşvik edilmesi gerektiğinin ve böylece onların üretime yanaşacağının altını çizdi. Masraflarının çok olduğunu kaydeden Çiftçi Gül Karabin ise, "Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Gece de evde enginarı temizliyoruz. Benim yazım ve kışım burada geçiyor" dedi. (İHA) 



Sakız enginarının tarladan pazara hasat yolculuğu sürüyor
Türkiye'nin enginar deposu Urla'da yetiştirilen karaciğer dostu ‘sakız enginarı' tarlada 20, tezgahta 40-50 TL
Yorumlar
Trend Haberler
İzmir'de yolu kesilerek bıçaklanan müzisyen hayatını kaybetti
Bayındır Çiçek Festivali için geri sayım başladı
Manisa'da Salihli'de milyonluk bayi vurgunu
Dijital İzmirim Kart'ta bakiyeniz hiç bitmeyecek
Yeniden Başlamak Mümkün!
Muğla'da önce karısını, sonra kendini vurdu
İzmir'de ekmeğin fiyatı 17,50 lira oldu
BASİFED ile TÜSİAD İzmir'de buluştu
Manisa’da kayıp dağcıdan haber alınamıyor
Aydın'da kadın baş gardiyan evinde ölü bulundu


