(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- Biltaş Elektronik Sistemler, Yazılım Sanayi ile Adapa Bilgi Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özçiftçi ile bilişim sektörünün pandemiden nasıl etkilendiğini konuştuk. İşte Salih Özçiftçi ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar…

Bilişim sektörü pandemiden nasıl etkilendi? 

(Salih Özçiftçi)-Pandemi hepimizi çok yoruyor ve de çok üzüyor. Umarım bunu en kısa sürede atlatırız. Bilişim sektörü, çok geniş bir yelpaze. Bunun içinde o kadar farklı faaliyet alanları var ki. Bilişim sektöründe çok acımasız bir rekabet vardır çünkü sermayesiz bir iştir, eline çantayı alan bilişim firması kurabilir çünkü hiçbir belge istemiyor. Sadece donanımla uğraşan, al-sat yapan, katma değer üretmeyen firmalar pandemiden negatif yönde etkilendi, çünkü hayat durdu. 

Pandeminin ilk senesinde bir evden çalışma furyası başladı. Siz nasıl bir sene geçirdiniz derseniz? Son 10 yılın belki de en iyi, en karlı senesiydi. Bunun nedeni; insanlar çalışanlarını eve çekerken, çalışanların evdeki altyapılarının güçlenmesi gerekti. Bu ihtiyaçla doğru orantılı olarak bize de farklı fırsatlar doğdu. 

Dünyada ve Türkiye'de artık ne konuşuluyor? Karanlık fabrikalar, insansız fabrikalar. Minimum insan gücü ile çok akıllı makineler, robotlar, yapay zekalar… Bu alanda yatırım yapan insanlar, çok hızla para kazanmaya başladı. İnanılmaz bir pazar oluştu ve biz de aslında bu tarafta olan firmalardan biriyiz. 

Adapa, donanım, hizmet ve mağazacılık alanında çalışan bir firma. Gıda marketleri, geçen sene hiç olmadığı kadar çok çok büyüdü. Neden? Çünkü insanlar eve kapandı ve her kapanma kararı insanları inanılmaz bir gıda alışverişine sürükledi. 3 mağazası olan gıda marketleri 5 mağazaya, 10 şubeye yükseldi ve biz de mağazacılık konusunda iyi firmalardan olan Adapa ile bu yönde çok hizmet verdik. Bu da bir fırsattı yanı sıra endüstri 4.0’ın altyapısı olan yazılımlar da çok öne çıkmaya başladı. 

Bu süreç böyle devam eder mi? 2021’de Ocak ve Şubat ayları ağır geçti. Tam Mart-Nisan'da toparlanma başlarken yine kapatma kararları alındı ve bence yine birçok sektör bundan  çok derinden etkilenebilir. 

E-ticaret tarafında bakacak olursak; e-ticaret’in altyapısı ile ilgili yazılım yönetenler de şanslı bir süreç geçirdi ama bu süreç ne kadar devam eder bilmiyoruz. 300 tane şirket kapanır ama 400 açılır, hiç belli olmaz. Bu sürecin uzun süre devam edeceğini düşünüyorum. 

Eve çekilmeye başladıktan sonra, sokaktaki popülasyonu azaltmak için insanların evlere taşındığından beri, özellikle merkezi altyapılar çok önem kazandı. Güvenlik altyapısı da tabiî ki de aynı oranda önem kazandı. Güvenlik altyapılarına yatırım yapan firmalar da bu konuda çok avantajlı duruma düştü ki zaten artık güvenlik olmazsa olmazlar arasında. En çok kurumların nereye yatırım yaptığı ile ilgili son istatistiklere bakıldığında bunun güvenlik olduğunu görüyorsunuz. Çünkü birçok insan saldırılara uğruyor, data baseleri ele geçiriliyor. Tahminim o ki; bilişim sektöründe siber güvenlikler ve kişisel verilerin korunması bence bu sene bilişim sektörünün lokomotifi olmaya devam edecek. 

SALİH ÖZÇİFTÇİ HAKKINDA

(Salih Özçiftçi)- 1956, Bergama doğumluyum. İlkokulu ve liseyi Bergama’da okudum. Bir göçmen, çiftçi ailenin çocuğuyum. Dedem Kosova Priştina'dan gelmiş. Orada çiftçilik yapıyordu. Bergama Lisesi’ni bitirdim, başarılı bir öğrenciydim. Lise birincisi olarak Hacettepe ye gittim, iyi bir puanım da vardı. Bilişim ve bilgisayar sektörü o zamanda fazla yoktu. Zamanın Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, 'matematik mühendisliğini tercih et' dedi. Hacettepe matematiği seçtim. 80 mezunuyum, çok zor senelerdi. Siyasi çatışmaların en yüksek olduğu, her gün 3-5 genç insanın öldüğü dönemlerden bahsediyorum. Biz de biraz direniş hareketinin içindeydik. Zaten 12 Eylül'de darbe oldu. Ben 29 Eylül'de evliliğimi yaptım. Sonra tabii Bergama'ya dönmedik bir daha. Biltaş'ta önce bilişim çalışanı olarak başladık. Sonra çalışanlarla, 92 senesinde Biltaş'ı satın aldık. Şimdi yaklaşık 45 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. Biltaş'ta tekim ama Adapa'da birkaç küçük ortağımız var. Çok katma değerli bir yapımız var. 45 senedir yazılım üretiyoruz. Bilişimin hemen her alanında faaliyette bulunuyoruz. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde proje yapabilecek bir kültürel kapasiteye sahibiz ve şimdi evlatlarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. 

İş hayatımın yanı sıra İZSİAD yönetim kurulunda yer alıyorum ve sektörü temsilen Ticaret Odası'nda da çok aktif görevler aldım. Yaklaşık 3 dönem, 14-15 sene meclis üyeliği yaptım. Üniversiteden mezun olduğumuzda birçok arkadaşımızı kaybettiğimiz için siyasete bir küskünlüğümüz vardı. Oradaki devrimci hareketin üzerinden bir silindir geçmişti. Sonra zaman onu giderdi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyasete başladım. Bir dönem il başkanlığında il başkan yardımcısı olarak görev aldım. Son genel seçimlerde milletvekili adayıydım. Son yerel seçimlerde de Bergama'ya bir şeyler katabilir, bir vizyon götürebilir miyiz, en azından sermayenin dikkatini oraya çekebilir miyiz diye belediye başkanı aday adayı oldum ama 3 tane aday adayı vardı, genel merkez bir başka arkadaşımız tercih etti.