Aydın’ın Söke ilçesinde 1895 yılında inşa edilen, 1962 yılında Halk Kütüphanesi olarak o dönemde İl Özel İdaresi’ne devredilen tarihi bina zamana meydan okuyor. 128 yıldır ilk günkü ihtişamı ile duran Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesi, 61 yıldır ziyaretçilerine bilgi saçmaya devam ediyor.
Bundan 128 yıl önce Hacı Halil Paşa tarafından yaptırılan bina uzun dönem ev olarak kullanıldı. Söke’nin tanışmış eşraflarından Fırat Ailesi’ne miras kalan yapı 1962 yılında halk kütüphanesi olarak kullanılmak üzere İl Özel İdare’ye devredildi. Söke’nin tarihi açısından önemli olan görkemli yapı 1985 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Zaman zaman restore, bakım ve onarım çalışmaları bağışçısı Fırat Ailesi tarafından yapılıyor. Aile hala Ata yadigarı binaya desteklerini esirgemiyor.
Ünlü yönetmen Çağan Irmak’ın mübadele göçmenlerini anlattığı ‘Dedemin insanları’ adlı filmin önemli bölümlerinin çekimlerine de ev sahipliği yapan görkemli yapı, zamana meydan okumaya devam ediyor.
9 bin 353 üyesi bulunan Söke Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesi’nde 28 bin 339 kitap bulunuyor. Son altı aylık verilere göre ödünç materyal alan kullanıcı sayısı 3 bin 254 olurken, ödünç verilen materyal sayısı ise 6 bin 931 olarak gerçekleşti.
Binada kitapların yanında çağın gerekliliği olan bilgisayarlar kullanılarak, ziyaretçiler teknoloji ile de bilgiye ulaşabiliyor. (İHA)
Söke’de 128 yıldır zamana meydan okuyan kütüphane binası
128 yıldır ilk günkü ihtişamı ile duran Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesi, 61 yıldır ziyaretçilerine bilgi saçmaya devam ediyor.
Yorumlar
Trend Haberler

İzmir'de kız öğrenciler saç saça kavga etti

Yaz geldi derken, İzmir Ödemiş beyaza büründü

Bayındır 26. Uluslararası Çiçek Festivali başlıyor

İzmir'de satırlı maganda yakalandı

Manisa'da lise öğrencisinden acı haber

Manisa'da tırla otomobil kafa kafaya çarpıştı

Manisa'da kayıp yaşlı adam ölü bulundu

Bayındır'da hafta sonu Çiçek Festivali var

Aydın'da sevilen akademisyen hayatını kaybetti

Urla Enginar Festivali başladı