Bir zamanlar bağları aralamak için koparılıp bağa atılan asma yaprakları son 20 yıldır üzüm üreticilerinin en büyük gelir kaynaklarından biri haline geldi. Sabah erken saatlerden öğle vaktine kadar bir kişi tarafından 50-60 kilo toplanan yapraklar kilosu 25 TL'den peşin parayla alıcılara satılıyor.
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm bağlarından toplanan taze bağ yaprakları birçok ailenin vazgeçilmez gelir kaynaklarından biri haline geldi.
Aileler sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarından saat 11.00-12.00'ye kadar topladıkları taze bağ yapraklarını çeşitli yerlerde alımlar yapan tüccarlara kilosu 25 liradan peşin satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Yaprak toplama işini genellikle kadınlar yaparken, kadınlara ailelerin diğer bireyleri de eşlik ediyor.
Sarıgöllü üzüm üreticisi Serhat Akkaya, "Taze bağ yaprağı Sarıgöl ve çevresinde son 15 yıldan bu yana önemli gelir kapısı haline geldi. Evlerde ihtiyacımız olan salamura yaprakları hazırlıyoruz. Fazlası ise tüccarlara satılıyor. Eylül ayının sonuna kadar devam etmekte. Bir kişi bağlardan ortalama olarak 50-60 kilo taze yaprak toplayabilir. Bağların aralaması da ailece yapılmış oluyor." dedi. (İHA)
Yaprak toplayarak günlük 1500 TL kazanabiliyorlar
Sabah erken saatlerden öğle vaktine kadar bir kişi tarafından 50-60 kilo toplanan yapraklar kilosu 25 TL'den peşin parayla alıcılara satılıyor.
Yorumlar
Trend Haberler
İzmir'deki silahlı kuyumcu soygunu kamerada
İZSİAD'da kadınların başarı hikayeleri ve toplumsal temsil konuşuldu
İzmir'in konutta en gözde ilçesi belli oldu
İzmir'in tanzim satış mağazaları 21 şubeye ulaştı
İzmir'de toplu ulaşıma zam geldi
Çanakkale Savaşlarının tarihimizdeki yeri
Refüje çarpıp karşı şeride geçen otomobil başka araca çarptı: 1 ölü
Manisa’da sepetli motosiklet üzüm bağına uçtu: 1 ölü
Bayram sabahı acı kaza, Manisalı genç hayatını kaybetti
İzmir'in yüksek kesimlerine bayramda kar yağdı



