EGE MECLİSİ - İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki bir alışveriş merkezi içinde yer alan ve çalışanlarının tümü down sendromlu gençler ile annelerinden oluşan, 'İyilik bulaşıcıdır' sloganıyla projelendirilen İyilik Atölyesi Kafe'nin yüksek kira giderleri nedeniyle kapatılacağı iddia edildi. Bazı vatandaşlar ise sosyal medyadan "+1 Destek Çok Zor Değil! İyilik Atölyesi Kapanmasın" adı altında imza kampanyası başlattı.

Türkiye'nin en özgün projelerinden olan ve down sendromlu çocukların aileleriyle birlikte çalıştıkları 'İyilik Atölyesi Kafe'nin yüksek kira giderleri nedeniyle kapatılacağı öne sürüldü. Karşıyaka Mavişehir'de bir alışveriş merkezinin içinde yer alan 'İyilik Atölyesi Kafe'nin yılbaşından sonra artan kira gelirlerini karşılayamayacağı gerekçesiyle kapanacağı söylentileri üzerine vatandaşlar sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattı. Projeye destek veren gönüllülerden Tümer Gülümserler, '+1 Destek Çok Zor Değil! İyilik Atölyesi Kapanmasın' adı altında başlattığı imza kampanyasında 'İyilik Atölyesi Kafe'nin kapanmaması için destek çağrısında bulundu. Gülümserler çağrısında şu ifadelere yer verdi:

"1.5 yıldır down sendromlu bireylerin çalıştığı, eğitim gördüğü, rehabilite olduğu ve sosyal hayata kendilerini eşitlediği İzmir Mavişehir'de bir AVM içinde yer alan İyilik Atölyesi, yüksek kira bedellerinin karşılanamaması nedeniyle kapatılıyor. Sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan İyilik Atölyesi bugüne kadar 40'ın üzerinde down sendromlu çocuğu sosyal hayata oryantasyonunu sağlarken, çalışma, sorumluluk ve özgüven duyguları ile de down sendromlu bireylere istihdam sağlanmakta. AVM yöneticilerinin herhangi bir ticari işletmeden beklediği yüksek kira bedeli uygulamasını, sosyal sorumluluk projesi yürüten İyilik Atölyesi'nden de acımasızca gözetmesi karşısında İyilik Atölyesi kapanma noktasına gelmiştir. Burada çalışan bireylerin tek beklentileri +1 fazlalıklarının olduğu gerçeği ile hayata sıkı sıkı sarılmaları için sebeplerinin olması. Sizleri, her AVM'nin kira beklentisi gözetmeksizin gerçekleştirmesi gereken bu tarz sosyal sorumluluk projelerinde yer alan bireylerin temel hak ve özgürlüklerden olan çalışma hakkı çerçevesinde bu istihdamdan kopmamaları için imza vermeye ve destek olmaya davet ediyorum." (DHA)