Türkiye’nin en verimli dağlarının başında gelen Aydın’da bu yıl zeytinde ‘yok yılı’ olması yük taşımacılığında kullanılan atlara yaradı. Aydın dağlarında çiftçinin en büyük yardımcısı olan atlar, incir ve kestane taşıma işlerini tamamlayınca azat edildi. Bölgede kendi hallerinde dolaşan atlar, bahar mevsimi ile birlikte çift sezonu başlayınca tekrar tutulup işe koşulacak.
Aydın’ın dağ köylerinde en az motorlu araçlar kadar değerli olan at ve eşekler incir ve kestane sezonunun bitip yük taşıma işleminin sona ermesi ile özgürlüğün tadını çıkarmaya başladı. Aydın’da araçların girmediği dağlarda tarım yapan vatandaşlar artık at ve eşekleri mevsimlik olarak kullanmaya başladı. Bakımı, barınma ve yem giderleri nedeniyle yük hayvanlarını da sezonluk kullanıp satışını yapmanın daha karlı olduğunu belirten çiftçiler, görevlerini tamamlayan yük hayvanlarını iş olmadığı dönemlerde azat ediyor. Dağlarda kendiliğinden otlayıp barınmayı beceren atların özgürlüğü bu yıl zeytin olmadığı için geçen yıllara göre daha uzun sürecek.
Her atın evini ve sahibini tanıdığını ve dağlarda hayat şartları zorlaştığında evine döndüğünü belirten çiftçiler, “Kara kış bastırıp atlar doğada yiyecek bulmayıncaya kadar yaşamlarını dağlarda sürdürür. Yiyecek bulmadıklarında evlerine dönerler. Atların bu alışkanlığı sahibine ekonomik olarak da kolaylık sağlar. Bu yıl zeytin ağaçlarında ürün olmadığı için atların özgürlüğü daha uzun sürecek” diye konuştular. (İHA)
Zeytinde ‘yok yılı’ yük hayvanlarına yaradı
Aydın dağlarında incir ve kestane taşıma işlemini tamamlayan atlar azat edildi...
Yorumlar
Trend Haberler

İzmir'de yaşlı adam karısının ve kendisinin hayatına son verdi

Manisa'da muhtar kazada hayatını kaybetti

Motokurye genç, feci kazada hayatını kaybetti

İZBAN'ın iki istasyonu arasında 3 gün sefer yapılamayacak

İzmir'de kamyonet iki motosikletliye çarptı

İzmir Büyükşehir sendikacı yakını işçilerle yollarını ayırıyor

Foça yangınında alevler evlerin bahçelerine kadar yaklaştı

Manisa'da inşaat işçisi 5. kattan düşerek hayatını kaybetti

Evinde ölü bulunan doktorun kalp krizinden vefat ettiği belirlendi

Ortadoğu nereye gidiyor?