Muğla’nın farklı noktalarında çok sayıda antik kentte kazı çalışması devam ediyor. Muğla Müze Müdürlüğü başkanlığında Muğla Valiliği YİKOB ve Ula Belediye Başkanlığı desteğinde devam eden Ula Thera antik kentindeki kazılarda tarihi tiyatro gün yüzüne çıkarıldı.
Muğla’nın Ula ilçesi batısında Okkataş mevkiinde hakim bir tepe üzerinde yer alan Thera antik kenti kazı çalışmaları Muğla Müzesi başkanlığında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Abdulkadir Baran tarafından yürütülüyor. Bir yıllık proje çerçevesinde öncelikle antik kentin ulaşılabilirliği artırılarak ziyaretçilerin araçlarıyla kolaylıkla kente ulaşabilmeleri sağlandı.
Tiyatro ve batısındaki tapınak alanının kazısını kapsayan projede tiyatro yapısının kazı çalışmaları tamamlanarak restorasyona hazır hale getirildi. Hellenistik döneme ait küçük bir tapınak ve ilişkili yapıların bulunduğu tapınak terasının kazıları büyük oranda tamamlandı.
Yoğun bir tahribata uğramış olan tiyatro yapısının MÖ 2. yüzyıl içinde yapılmış olduğu ve tiyatronun güney tarafında MÖ 5-3. yüzyıl arasına tarihlenen daha erken yapılar bulunduğu yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıktı. Devam eden süreçte tiyatronun restorasyon projesinin hazırlanması ve onay sonrasında uygulamasının yapılması planlanıyor.
Ayrıca kentte tespit edilen gezi güzergahlarının düzenlenerek ziyaretçilerin antik kenti mevcut haliyle rahatça gezebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor. (İHA)
Gizemli kent Thera’da tiyatro gün yüzüne çıktı
Yorumlar
Trend Haberler

İzmir'deki yangında evlerin yandığı bölge havadan görüntülendi

İzmir’deki yangında 85 yazlık ev küle döndü

İzmir'de direğe çarpan sürücü yaşamını yitirdi

Bornova'daki yangın büyüdü, müdahale sürüyor

İzmir Menderes'te 5 mahalle tahliye ediliyor

İzmir'de belediye market açtı ürünler kapanın elinde kaldı

Manisa'da bir kişi aracında ölü bulundu

Şehit albayın acı haberi İzmir'deki baba ocağına ulaştı

Bornova Yakaköy'de yangın sebebiyle tahliyeler başladı

İzmir'in gözde yazlık merkezi hayalet kasabaya döndü