Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yurt dışı borçlanma ile emekli olduysa yurt dışında çalışamaz, sosyal yardım alamaz .Gurbetçiler buna haksızlık deyip değişmesini beklerken bir şok etkisi ile karşılaştılar.
 
Meclise dün verilen teklif ile günlük borçlanma rakamı 27,28 TL den 38,37 TL çıkarılıyor.
 
Bugün için 3600 gün ile emekli olacak bir gurbetçimiz 98.208 Lira ödüyorken , kanun teklifi geçerse 138.132 Lira ödeyecek .
 
Bu durumda gurbetçilerimizin hızlıca hareket ederek borçlanma başvurularını yapmaları doğru olacaktır.
 
Ayrıca gurbetçilerin SSK statüsünde emekliliği kaldırılarak Bağ-Kur statüsünde emekliliği kanun teklifinde yer alıyor.Şu anda en son statü hangi kurumda ise borçlanma o kuruma sayılıyorken , yapılan değişiklik ile yurt dışı borçlanmalar Bağ-Kur statüsünde kabul edilecek bu da daha düşük maaş daha fazla borçlanma rakamı ödemenize neden olur.
 
Bağ-Kur emekliliğinde kadın için 7200 gün erkek için 9000 gün prim ile emekli olabiliyorken , yaşlılık emekliliği yani 58 yaşı hedefliyorsak en az 5400 gün prim gününe sahip olmamız gerekiyor ki ödeyeceğimiz borçlanma rakamı bu durumda en az 207.000 lira oluyor.
 
Daha önce 2012 de yurt dışı borçlanma ile emeklilik kaldırılmak istenmiş sonrasında iktidar geri adım atmıştı.Önümüzde yeni bir seçim takvimi yok.Bu nedenle kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar ve muhalefet milletvekili üyeleri teklife itiraz etmezse TBMM de bu teklif kabul edilir ve uygulamaya başlanır.
 
Bu konuda yapılabilecek şey kanun teklifine tepki göstermek olmalıdır.Ayrıca vakit kaybetmeden borçlanma rakamlarını ödemek emekliliği ertelememek gerekir.
 
Kısacası önümüzdeki bir ay gurbetçilerimiz için oldukça önemlidir.