24. Uluslararası İşletmecilik Kongresi başlıyor 24. Uluslararası İşletmecilik Kongresi başlıyor

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, 3 yıllık faaliyet dönemini değerlendirdi. Yeminli mali müşavirlerden firmaların aldığı tam tasdik hizmeti sayısında son 3 yılda yüzde 30 bir artış gerçekleştiğine işaret eden Zengin, bu artış trendinin devam etmesi için Oda olarak çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Kısa bir süre içinde gerçekleşecek olan genel kurulda Oda'ya bir dönem daha hizmet etmeyi arzuladıklarını dile getiren Zengin, "Şeffaf, kapsayıcı ve vizyoner bir yönetim sergiledik. Yeni dönemde vergi idaresinin ve iş dünyasının mesleğimizden daha fazla yararlanmalarını sağlamak, mesleğimizin yasal dayanağını güçlendirmek ve iş dünyası ile daha entegre çözümler üretmek önceliklerimiz arasında olacak" dedi.

Yapıcı ilişkiler hizmet alan firma sayısını artırdı

İzmir ve çevre İllerde tam tasdik hizmeti alan firma sayısının son 3 yılda 2.700'den 3.600'e yükseldiğini ifade eden Zengin, bu artışta YMM Odalarının iş dünyası ve Gelir İdaresi ile kurdukları yapıcı ilişkinin büyük rol oynadığını kaydetti. Kurallara uyumun en yüksek olduğu illerin başında İzmir'in geldiğine işaret eden Zengin "Verginin tahakkuk ve tahsilatında İzmirli mükellef ve İzmir Defterdarlığı oldukça başarılı. Tahakkuk eden vergilerin yüzde 94'ü tahsil edilmekte. Bu oran Türkiye'de en yüksek vergi  tahsilatının İzmir'de olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Tam tasdik hizmeti ile mükellef risklerden korunuyor

Tam tasdik hizmeti alan işletmelerin bu hizmeti almaktan vazgeçmediğini ve süreklilik oluştuğuna dikkat çeken Zengin, bu sayede vergi mükellefinin risklerden korunurken vergi avantajlarından daha doğru şekilde yararlandığın söyledi. Vergi idaresinin ise hiçbir maliyete katlanmadan toplamakla yükümlü olduğu vergilerin doğruluğunu sağladığını vurgulayan Zengin, şöyle konuştu:  "Tam tasdik hizmetinin zorunlu olması yasal düzenleme gerektiriyor. Ancak yasal düzenleme yapmadan da bazı teşvik edici uygulamalar yapılabilir. Örneğin tam tasdik hizmeti alan işletmeler, özel bir durum olmadığı sürece incelenmeyebilir. Zaten YMM'ler tarafından incelenmiş bu işletmeler yerine, kayıt dışı ve denetim dışı kalmış işletmeler hedefe konulabilir. Türkiye'de yaklaşık 45 bin şirket YMM'lerden kendi istekleriyle tasdik hizmeti alıyor. YMM'ler kamuya hiçbir maliyet oluşturmadan denetim hizmeti sunuyor. Müfettiş kaynağını daha etkin kullanmak istiyorsak, YMM'lere daha fazla  alan açılması gerekiyor. Yeminli mali müşavirlik hizmetinin büyük ölçekli işletmelere zorunlu olması için çalışmaya devam edeceğiz"

 "YMM'ler Denetimde Etkin Rol Almalı"

Türkiye'de yaklaşık 5 bin Yeminli Mali Müşavir bulunduğunu, bunların 2.900'ünün aktif olarak görev yaptığını hatırlatan Zengin, "Meslektaşlarımız bilgi birikimi, deneyimi ve donanımı yüksek düzeydeki uzmanlardır. Buna rağmen Maliye bakanlığı ve iş dünyası mesleğimizden yeterli ölçüde yararlanmıyor. YMM'ler yalnızca özel sektörün değil, kamunun da vergi süreçlerinin en büyük güvencelerinden biridir. Vergi mevzuatımız her geçen gün daha da karmaşık hale geliyor. İndirimli kurumlar vergisi, bazı indirim ve istisnalar, küresel vergi işlemleri ve güncel bir konu olan enflasyon düzeltmesi gibi teknik işlemlerde yaşanan karmaşalar gösteriyor ki, YMM'lerin sürece daha fazla dahil olması gerekiyor" dedi.