İzmir’in Kurtuluşu’nun 100’üncü yılında İzmir ilçe belediyeleri tarafından çok sayıda kutlama etkinliği düzenlendi.

İşte İzmir'in ilçelerinden 9 Eylül manzaraları...

KURTULUŞUN KAHRAMANLARINA İZMİR KÖRFEZİ’NDE SAYGI DURUŞU

Narlıdere, İzmir’in Kurtuluşu’nun 100’üncü yılında gerçekleştirilen 9 Eylül 100. Yıl Kurtuluş Kupası Yelken Yarışları, rekor katılımla başladı. Yelkenleriyle İzmir Körfezi’ne açılan yarışçılar, çıkış anından önce İstiklal Marşı’nı okuyarak büyük zaferin kahramanları için saygı duruşunda bulundu. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, yarışlara rekor katılım olduğunu ifade ederek, “Yarışlar daha ilk günden büyük heyecana sahne oldu. Rekor katılım olması da bizleri sevindirdi ve yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösterdi” diye konuştu

İzmir’in tarihi zaferini 9 Eylül 100. Yıl Kurtuluş Kupası Yelken Yarışları kutlayan Narlıdere’de, ilk gün yarışları nefes kesti. Hazırlıklarını tamamladıktan sonra denize açılan yarışçılar, çıkış anından önce İzmir Körfezi’nde İstiklal Marşı’nı okuyarak büyük zaferin kahramanlarına saygısını gösterdi. Narlıdere Belediyesi 3. Deniz Festivali kapsamında, İzmir Türk Koleji (İTK) Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Yelken Federasyonu’nun düzenlediği yarışların ilk gününe vatandaşların ilgisi de büyük oldu. 10-11 Eylül tarihlerinde de devam edecek yarışların ilk gününde rüzgârı arkasını alan yarışmacılar, etapları başarıyla tamamladı. Rekor katılımla, Narlıdere Altıevler Mahallesi’nde Optimist, ILCA 4 ve ILCA 6 kategorilerinde düzenlenen yarışları Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin de takip etti.

9 Eylül 100. Yıl Kurtuluş Kupası Yelken Yarışları’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Kurtuluşun simge kenti İzmir’imizde 100. Yıl Kurtuluş Kupasına ev sahipliği yaptığımız için ve çocuklarımızı yelken sporuyla buluşturduğumuz için oldukça heyecanlıyız. 3 gün boyunca büyük zaferi yaşatacak, dağlarında çiçekler açan şehrimizi yelkenlerle süsleyeceğiz. Yarışlar daha ilk günden büyük heyecana sahne oldu. Rekor katılım olması da bizleri sevindirdi ve yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Yarışlara katılan tüm ekiplerimizi kutluyorum” dedi. 

Yarışların ilk gününde Narlıdere Belediyesi 3. Deniz Festivali kapsamında, DJ performanslarının yanı sıra gitar dinletesi ve yüz boyama etkinliği de gerçekleştirildi. Festivalde, Narlıdere Belediyesi Çocuk Dans grubu da bir gösteri sundu. 


KARŞIYAKA’DA 9 EYLÜL TÖRENLERLE KUTLANDI

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı dönümünde Karşıyaka’da iki ayrı tören gerçekleştirildi. CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı tarafından Karşıyaka Kaymakamlığı bahçesinde düzenlenen törenin ardından, Karşıyaka Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle Bombacı Ali Çavuş Heykeli önünde gerçekleştirilen törene geçildi. Ellerinde Türk Bayrakları ile törene katılan Karşıyakalılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını bir kez daha sonsuz minnet ve saygıyla andı. 

Konuşmasında, iki gururu bir arada yaşadıklarını vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Bugün 9 Eylül; partimizin kuruluşunun 99. yıl dönümü ve İzmir’imizin kurtuluş günü. Ne güzel bir tesadüf, ne büyük bir onur. İki gururu bir arada yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik yapısının ve bağımsızlığının teminatı olan bir partide siyaset yapıyoruz. Hep söylenir bilirsiniz; pek çok parti avukatların ofislerinde dilekçelerle kurulmuştur. Ama Cumhuriyet Halk Partisi, halk kahramanlarının savaşlarıyla, Kuvayı Milliye hareketinin devamı olarak kurulmuştur. Onun için dünyada eşi benzeri olmayan bir partidir. Daha büyük nasıl bir onur olabilir bilmiyorum. Bu partinin çatısı altında emek harcadığınız için İlçe Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzu, kadın ve gençlik kollarımızı, mahalle temsilcilerimizi ve tüm üyelerimizi ayrı ayrı kutluyorum. Partimizin doğum günü kutlu olsun diyorum. Nice yıllara büyük zaferlere birlikte erişelim” dedi. 

CHP Karşıyaka İlçe Başkanı M. Serdar Koç da şunları kaydetti: “Türkiye’nin kurtuluşu, partimizin kuruluşunun günüdür bugün. Gazi Mustafa Kemal Atatürk çocukluğundan itibaren bir vatan hayali kurdu. O vatan hayali Türkiye Cumhuriyeti’ydi. Tüm hayatını cephelerde geçirdi. Bir vatan kurmak için kurmak için mücadele verdi ve bizlere Türkiye’yi hediye etti. Atatürk’ün bu emanetini sonuna kadar koruyacağımıza namusum üzerine söz veriyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bütün şehitlerimizi minnetle anıyorum, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bizim önceliğimiz vatan ve bayraktır. Önceliğimiz Atatürk’tür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken karşısında duran insanlar bugün de var. Bizler onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz, vatanımızı sonuna kadar koruyacağız. Laikliği, demokrasiyi, CHP’nin ideallerini sonuna kadar korumak için mücadele vereceğiz.”

KONAK'TA ÖZEL TÖREN 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünde Gültepe’de düzenlenen çelenk töreninde “İzmir’in kurtuluşunun kutlanmaması gerektiğini söyleyenlere, kurtuluşun 100’üncü yılını törenlerle, şenliklerle bayram gibi kutlayarak verdiklerini dile getiren Başkan Batur, “Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, O’nun bize emanet ettiği ilkeler doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz ve 9 Eylüller, kentlerin kurtuluş günlerinin kutlanmaması görüşünde olanlara inat, 9 Eylülleri her yıl daha bir coşkuyla, daha bir Atatürkçü anlayışla cumhuriyete bağlı olarak kutlamaya devam edeceğiz”dedi.

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü 9 Eylül’de, Gültepe Meydanı’nda düzenlenen törenle Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı. Törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, İYİ Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, Saadet Partisi Konak İlçe Başkanı Rıfat Yıldırım, CHP Konak Kadın ve Gençlik Kolları, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, muhtarlar ve Gültepeliler katıldı. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılının coşkuyla kutlandığı törende Konak Belediye Başkanlığı çelengi, CHP ve İYİ Parti Konak İlçe Başkanlıkları çelenkleri Atatürk Anıtı önüne yerleştirildi. Törende konuşan Başkan Batur, İzmir’in kurtuluşunun kutlanmaması gerektiğini söyleyenlere, kurtuluşun 100’üncü yılını törenlerle, şenliklerle bayram gibi kutlayarak cevap verdiklerini dile getirdi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, törende yaptığı konuşmada İzmir’in kurtuluşunun aynı zamanda Anadolu’nun kurtuluşu olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Özgürlüğümüzü tüm dünyaya haykırdığımız şanlı gün olan İzmir’imizin kurtuluşu 9 Eylül’ü kutlamak için bir araya toplandık. 9 Eylül, sadece İzmir’in değil, Anadolu’nun kurtuluşudur. İzmir, işgale karşı kurtuluş mücadelesinin ilk kurşunla başladığı hem de mücadelenin sonlandığı dünyadaki tek şehirdir. İzmir, kurtuluşun ve kuruluşun dağlarında çiçekler açtırdığı şehirdir. İzmir’in kalbi olan Konak, bir memleketin zafere kavuştuğu yerdir ve güzel ilçemiz adını bu emsalsiz özelliğiyle tarihe işlemiştir. İşte bu nedenle 9 Eylül, Konak için bambaşka bir anlam taşır. Bu şanlı günümüzün, 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yıldönümünü kutluyor, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı sevgi, saygı ve minnetle anıyorum.”

Başkan Batur, İzmir’in kurtuluşunun kutlanmasına karşı olanlara en güzel cevabı daha büyük coşkuyla kutlayarak verdiklerini dile getirerek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, O’nun bize emanet ettiği ilkeler doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz ve 9 Eylüller, kentlerin kurtuluş günlerinin kutlanmaması görüşünde olanlara inat, 9 Eylülleri her yıl daha bir coşkuyla, daha bir Atatürkçü anlayışla cumhuriyete bağlı olarak kutlamaya devam edeceğiz.”

SELÇUK'TA YENİ TÜRKÜ COŞKUSU

Selçuk’un kurtuluşunun 100. yılı sebebiyle düzenlenen kentin kültür, sanat ve yaşam festivali EFEST, 40. sanat yılını kutlayan Yeni Türkü’nün konseri ile sona erdi.
Farklı kuşakları müzikle birleştiren grubun konseri sırasında sahneye çıkan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Kurtuluşumuzun 100. Yılını Yeni Türkü gibi duayen bir grupla kutlamak istedik. EFEST’İN anlamı 'Geçmişi Hisset Geleceği Keşfet'. Geçmişteki ezgileri geleceğe taşıyalım istedik. Selçuk şöyle bir yerdir; çağdaştır, demokrattır, Atatürkçüdür, Atatürk ilke ve inkılaplarına sonuna kadar da bağlıdır. 100 yıldır bağlı kalmıştır. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında da gerçekten bağlılığını kanıtlayacaktır” dedi.
Selçuk’un ilk kadın belediye başkanı olmaktan gurur duyduğunu belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “Bu kent öyle bir kent ki; 2019 yerel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına vermiş olduğu yetkiye de dayanarak ilk kadın belediye başkanı seçti. O yüzden cumhuriyetin ikinci yüzyılına yaklaşırken, birçok yüzüncü yılı hep beraber kutlarken bir kadın belediye başkanı olarak, bu kentin başkanı olmaktan gurur duyuyor ve halkımın önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.
Yeni Türkü’ye Selçuk’un kurtuluşunun 100. yılında Selçuk’ta oldukları için teşekkür eden Başkan Ceritoğlu Sengel; “Müziğinizin tınısı hiç ama hiç dinmesin. Her seferinde alkışlarınız çoğalsın” dedi.
Yeni Türkü grubunun solisti Derya Köroğlu Selçuk’ta olmaktan duyduklarını memnuniyeti belirterek; “Filiz Başkan bizi davet etti. 100. yıl deyince tüylerimiz diken diken oldu. Büyük minnetle anıyoruz. Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını. Bize bir vatan verdiler. Bundan daha büyük bir hediye olamaz. Selçuk da zaten çok sevdiğimiz, her zaman gelip ziyaret ettiğimiz bir yer” ifadelerini kullandı
Yeni Türkü verdiği konserde, “Vira Vira”, “Olmasa Mektubun”, “Fırtına” gibi sevilen şarkılarını seslendirdi. Her yaştan Efes Selçuklu’nun coşkuyla eşlik ettiği konser bayraklarla İzmir Marşı’nın söylenmesi ile son buldu. 

MENEMEN'DE KONSER VE KUTLAMALAR

Menemen’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılına özel kutlamalar, ikinci gününde de birbirinden renkli etkinlikler ve konserlerle devam etti.
Sabah Merdivenli Pazar Yeri’nde tavla-dama turnuvasıyla başlayan program, Menemen Bowling Cafe’de düzenlenen bilardo turnuvasıyla devam etti. Kent-2 Spor Salonu’nda gerçekleştirilen voleybol turnuvasında ortaya renkli görüntüler çıktı. Rekabetin ve centilmenliğin üst düzeyde olan müsabakalarda yer alan genç sporculara Belediye Başkan Yardımcıları madalya takdim etti.
Menemen Belediyesi, kurtuluş şenlikleri kapsamında spor etkinliklerinin yanında sosyal aktiviteleri de unutmadı. Kent-2 Cumhuriyet Parkı’nda çocuk atölyelerinin yanı sıra Kültür İşleri Müdürlüğü kursiyerlerinin müzik dinletisi ve dans gösterileri de büyük ilgi gördü. Yine Menemen Belediyesi Mesleki Eğitim Kursları Yılsonu Sergisi de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kurtuluş coşkusunun ikinci gün heyecanı, akşam saatlerinde Kent-2 Pazar Yeri’nde düzenlenen konserlerle arttı. Saatler 20.00’ı gösterdiğinde sahneye çıkan Oğuz Aksaç ve Koray Avcı, Menemenlilere unutulmaz bir geceye imza attı. Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan ve eşi Filiz Pehlivan da birbirinden güzel şarkıları on binlerce hemşehrisiyle birlikte söyledi. Cep telefonlarının ışıkları ve havai fişek atışları da görsel şov sundu.

Burada bir konuşma yapan Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “İzmir ve Menemen’imizin kurtuluşu, aziz milletimizin bütün dünyaya ebediyen var olacağı mesajını verdiği gibi, bağımsız Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşuna giden yolun da habercisi olmuştur. Bu zaferin kazanılması kadar, anlamının anlaşılması da çok önemlidir. ‘Zafer’ günümüzün 100’üncü yıldönümünü dün olduğu gibi bugün de siz kıymetli Menemenlilerle kutlamanın gururunu yaşıyorum. Kutlu zaferin mimarları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Kurtuluş programımızda emeği geçen tüm çalışanlarımız, bu muhteşem günlere ortak olup coşkumuzu katlayan kıymetli sanatçılarımız ve bizleri yalnız bırakmayan binlerce Menemenli hemşehrime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.