İZSİAD 22 Mart Dünya Su Haftası sebebiyle “Yaşamdan Ekonomiye Su” toplantısı düzenledi. Çevrim içi yapılan toplantıda Dünya Su Haftası kapsamında sanayide su tüketiminin önemi  ve çevresel etkilerini ele alınırken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Çevre Yüksek Mühendisi E. Helil İnay Kınay sanayici ve iş insanlarına bir sunum yaptı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, su probleminin küresel bir problem olduğunu ancak Türkiye’nin su fakiri ülke olarak iklim krizi ile daha da su sorunu yaşayan ülke olacağını söyledi. Bu noktada sanayiden tarıma, evsel kullanıma kadar her kesimin önlem alması gerektiğini ifade eden İZSİAD Başkanı Küçükkurt, “İZSİAD olarak iklim krizi ve su problemine son derce duyarlı olan sanayici ve iş insanlarıyız. Dünya Su Haftası vesilesiyle bu konuda daha derinlemesine bilgi edinmeyi önemli ve anlamlı buluyoruz” diye konuştu.

Kınay:“Böyle giderse 2100 yılında dört dünya gerekecek”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Çevre Yüksek Mühendisi E. Helil İnay Kınay suyun dünya üzerinde yaşam için vazgeçilmez olduğunu ifade ederek, bu şekilde bir su tüketimi devam ettiği takdirde, 2100 yılında dört dünya kaynağının insanlığa yetmeyeceğini söyledi.

Su kullanımının 10 kat arttırdığını söyleyen Kınay, “Su kıtlığı ile miktar sorunu, kalite sorunu, yönetim sorunu başlıyor. Bu da gıda ve tüm yaşama etki eden bir sorunlar silsilesi ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor” dedi.

Suyun kontrollü ve dikkatli kullanmak zorunda olduklarını hatırlatan Kınay, “İklim değişikliği ile suyun döngüselliği ve yenilenme potansiyelini kırdık. Bu durumda suyun yenilenebilir olma vaziyetinden çıktığını söylemek durumundayız” dedi. Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu söyleyen Kınay, “İklim krizi ile birlikte bu sorunumuz daha da büyüyecek. O zaman bugünden önlemlerimizi almak, bir ulusal su politikası belirlemek ve uygulamak durumundayız” dedi.

Tarımsal kullanımda su tüketimimizin yüzde 70 olduğunu söyleyen Kınay, “Sanayideki su kullanımı ise yüzde 20-25 oranında. Evsel kullanımımız ise yüzde 10” dedi.

Kayıp kaçakların da çok fazla olduğunu ifade eden Kınay, “Tarım ve sanayiden başlamak üzere evsel kullanıma, kayıp kaçak önlenmesine dair bir planlama yaparak su tasarrufunu öncelleyen politikalar geliştirmek durumundayız. Çünkü başka dünya yok” diye konuştu.