MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Ege Meclisi ‘Kemeraltı Klasikleri’ yazı dizisinin bu haftaki durağı ‘Yeni Şükran Oteli’. Yüz yaşını çoktan geride bırakmış tarihi otel, bir asır boyunca iş arayan gurbetçileri, İzmir'e çevre illerden hastanelere gidebilmek için gelen yoksulları, öğrencileri, askerleri ve gidecek başka yeri olmayanları misafir etmiş. İzmir'in emektar otelini 1982 yılından bu yana işleten İlyas Camtaş sorularımızı yanıtladı.

Bu otel sizin için neden bu kadar önemli?

Bu oteli ilk devraldığımda iki ağabeyim vardı. Şimdi onlar vefat etti, ben kaldım. Ben ilk geldiğimden günden beri burayı olduğu gibi muhafaza ettim. Tarihi seviyorum. Burası hakikaten tarih kokuyor. Ne İzmir’de ne başka yerde böyle bir yeri bulamam.

Müşteri geliyor mu? Tarihi otele ilgi nasıl?

Otelciler odasına kaydımız var. Kendim de yönetimdeyim. İnternet üzerinden tanıtım yapıyoruz. Hollanda’dan, Avusturya’dan, Belçika’dan arayıp yer ayırtıyorlar. Onlara buranın tarihi bir bina olduğunu, her odada banyo olmadığını, toplu bir banyo kullanıldığını izah ediyorum. Buna rağmen ‘mutlaka gelip, o nostaljiyi yaşamak istiyoruz’ diyorlar.

Peki, ücretler ne kadar?

1 kişi 25 lira, 2 kişi 40 lira, 3 kişi 60 lira.

 

Bu otele gelip uzun yıllar yaşayanlar var. Onlardan bahsedebilir misiniz?

Maalesef üç tanesini kaybettik. Vefat ettiler. Onlardan aydan aya ödeme alıyordum. En uzun kalan 15 sene kaldı. Halen daha kalanlar var. Dönem dönem gidecek yeri olmadığı için gelenler oluyor. Onlara da ücretsiz olarak kapımı açıyorum.

Günümüzün 5 yıldızlı “herşey dahil” otel anlayışının yanında Yeni Şükran Otel’in yerini nasıl görüyorsunuz?

İstediği kadar yıldızları olsun buradaki kokuyu bulamazlar. Bastığınız ahşapta, çıktığınız merdivende, elinizi yıkadığınız muslukta bile tarih var anılar var. Nostaljiyi yaşamak isteyenleri buraya beklerim.

 

Burasıyla ilgili bir hayaliniz var mı?

Bu tarihi otelin korunmasından yanayım. İzmir’e film, dizi çekmeye gelenler bu dokudan faydalanabilirler. Böyle orijinal korunmuş bir yeri arasalar bulamazlar. Dönem dönem tiyatrocu, oyuncu misafirlerim oluyor. Onlar da aynı şeyi söylüyor. Kim bilir belki bir gün olur.

 

 

1905'TEN BERİ

1905 yılında ilk ismi pafta ve tapu kayıtlarında Hacı Hasan olarak adı geçen Yeni Şükran Oteli, 1926 yılı İzmir rehberinde de içinde ünlü Şükran Lokantası'nın bulunduğu Hacı Hasan Oteli olarak yer almış. O dönemde otel, 49 oda ve 80 yatak kapasitesiyle hizmette olup konaklama ücretleri, 75 ve 100 kuruş adasında değişiyormuş.