MELİS APAYDIN İDE/EGE MECLİSİ- Birbirinden farklı onlarca iş kolunun bir arada bulunduğu Kemeraltı, antikacıların da bir numaralı adresi. Hem internet üzerinden hem de şahısların bizzat getirdiği parçalarla her geçen gün daha da zenginleşen antikacılar çarşının olmaza olmazı. 

Rahmi Koç müdavimi

Babadan devraldığı mesleği son 5 yıldır Kızlarağası Hanı’nda devam ettiren Antikacı Birol, “1983’ten beri bu mesleğe devam ediyorum. Kızlarağası’nın önemi her gün katlanarak devam ediyor. İnsanlar tanıdıkça bizim mesleğimiz de fayda görüyor. Aile yadigarlarını getiriyorlar. Uygun fiyatlı olanları alıyoruz.  Koleksiyonlarımızın müdavimleri çok. Rahmi Koç gibi önemli isimler sürekli benden alışveriş yapıyor. Bu hem bizim hem de İzmir için önemli” dedi.

Eskiyi arıyorlar

Handa 4 antika dükkanı olan İsmail Güler, “Herkesin içinde bir definecilik merakı vardır. Yaradılışımızda var. Buraya gelen insanlar hem tarihi bulguları yaşamak istiyor hem de bir şey eskiye dair bir şeyler arıyor. Hanın 400 küsur yıllık bir geçmişinin olması bizim mesleğimiz dokusuyla birebir örtüşüyor. Bu yüzden ilgi çekiyoruz” diye konuştu.

Bez koleksiyonu dikkat çekiyor

8 yıldır handa antikacılık yapan Mazlum Pamukoğlu ise, “Bizim koleksiyonlarımız arasında bir de bez koleksiyonumuz var. Eski bindallılar, oyalar, yemeniler için ayrıca bir dükkan açtık. Bu bölüm yabancı turistlerin ilgisini çok çekiyor. Çünkü eski Türk motiflerini görmek, almak istiyorlar. Buraya geldiğinde anneannesinin, babaannesinin evi gibi koktuğunu söyleyip nostalji yaşamak isteyenler de oluyor. Antika çok farklı bir ruh. Herkesin içinde mutlaka eskiye dair bir arayış vardır” dedi.