Ekonomik olarak zor günler geçiren ülkemizde son zamanlarda en önemli eksiklik, sevgi ve mutluluk olarak ön plana çıkıyor. Mutlu olmak için birçok neden varken, mutluluğu engelleyici nedenler de var. Bu biraz bireylerin hayata bakış açılarıyla, yaşamlarındaki mutluluk seviyelerini ortaya çıkarıyor. Her yıl Dünya Mutluluk Endeksi açıklanıyor. Genelde İskandinav ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. 5 yıldır listenin birinci sırasında Finlandiya var. Finlandiya'nın ardından Danimarka, İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Norveç, İsrail, Yeni Zelanda ve Avusturya ilk 10'a giren ülkeler arasında yer alıyor. Geçen yıl açıklanan listeye göre Türkiye gerileyerek 112'nci sıraya düşmüş. Mutlu olan ülkeler arasında ilk 100'de değiliz. Bizim mutsuzluğumuzu bir tarafa koyup Finlandiya'nın neden bu kadar mutlu olduğunu merak edip kısa bir araştırma yaptım. Malum bizim mutsuzluk nedenlerimiz çok ortada. Finliler neden bu kadar mutlu? Ne yapıyorlar da dünyanın en mutlu ülkesi oluyorlar? Finliler bu 3 şeyi yaparak mutlu  kalmayı başarıyorlarmış. 1-Kendilerini başkalarıyla kıyaslamıyorlar. "Mutluluğunuzu kıyaslamayın ve bununla övünmeyin" kuralına bağlılar. 2-Doğanın faydasını göz ardı etmiyorlar. Halkın yüzde 90'lık bölümü 4 haftalık yaz tatilini kırsalda doğa ile içe geçiriyor. 3-Toplum birbirine güveniyor. 

KAYIP CÜZDAN DENEYİ!
Araştırmalara göre bir ülkede güven düzeyi ne kadar yüksekse o ülke insanları o kadar çok mutlu oluyor. Özellikle kurumlara güven büyük önem taşıyor. Geçen yıl dünyanın 16 farklı şehrinde 192 kayıp cüzdan deneyi yapılıyor. Cüzdanlar düşürülerek o şehirde yaşayanların dürüstlüğü test ediliyor. Helsinki'de düşürülen 12 cüzdandan 11'i sahiplerine geri iade ediliyor. Kaybolan eşyalar sahiplerine anında geri dönüyor. Çocuklar parklarda ve sokaklarda endişeden uzak güven içinde oynuyor, yürüyor. Dünya Mutluluk Endeksi, o ülkede kişi başına düşen milli gelir, özgürlük, sağlık ve sosyal yardımlar, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü gibi kriterler baz alınarak ortaya çıkarılıyor. 

Son  cümle: "Mutluluğun sırrı sağlık ve sevgide. Ekonomik koşullar bu iki olguyu destekliyorsa güzel bir ülkede yaşıyorsunuz demektir. Benim ülkem güzellikleri hak ediyor..."