Bergama ve köylerini dolayan Balbay, devletin tek kişiye emanet edilmemesi gerektiğini bulunduğu ortamlardaki örneklerle anlattı. Kozak Yaylası kırsal Yukarıbey mahallesinde halı dokuma atölyesinde çalışan kadınlara hitap eden Balbay, "Burada pek çok halı tezgahı var. Tüm halılar tek desen tek renk olsun deseler kabul eder misiniz" dedi. Kadınların toplu halde, "hayıır" demesi üzerine Balbay, "Devlet de öyledir. Tek kişiye teslim edilmez" diye konuştu.

Ardından pazar yerine geçen Balbay, "Bütün bu pazarda bir tek satıcı olacak, o da tek ürün satacak deseler kabul eder misiniz" diye sordu. "Hayır" cevabı alan Balbay, "Ülke yönetimi de öyledir. Tek kişinin tekelinde olmaz" dedi. 

Yolda traktörünü tamir eden bir çiftçi ile karşılaşan Balbay bu kez, "Bu traktör tek tekerlekle gider mi" sorusunu yöneltti. Çiftçi de "Hayır gitmez" yanıtını verdi. Bergama'nın merkez çarşısında esnafı da ziyaret eden Balbay, bir ayakkabı tamircisine ise "Ayakkabının teki bir işe yarar mı" diye sordu. Tamircinin, "Hayır" yatığı verdiği Balbay, "İşte devlet de öyle. Sadece tek kişinin egemen olduğu bir yapı yürümez. 16 Nisan'da cumhuriyetin tüm kurumlarını altüst edecek bu dayatmaya hayır deyin" dedi.(DHA)