Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün TBMM’de yemin ederek yeni hükümet sistemini resmen başlatacak. Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı devlet başkanlarının da katılacağı tören düzenlenecek. Erdoğan akşam da yeni dönem kabinesini açıklayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM’de yemin ederek, görevine başlayacak. Bu yeminle birlikte “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” de resmen hayata geçecek. Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan’ın tabiri ile “muhteşem” bir tören düzenlenecek. Gözler ise Erdoğan tarafından 21.00’de açıklanacak kabinede olacak. Erdoğan, 16 bakanlığı, cumhurbaşkanı yardımcılarını ve 9 kurula atanacak isimleri açıklayacak. Cumhurbaşkanlığındaki törene çok sayıda yabancı konuğun yanı sıra 5 bini aşkın davetli katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün saat 16.30’da TBMM’de yemin edecek. Bu yemin ise yeni dönemi başlatacak. Dün çalışmalarını İstanbul’da yürüten Erdoğan, son detayları ele aldı.

GÖRKEMLİ TÖREN

Erdoğan bugün Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’e gidecek. Erdoğan, Anıtkabir’e geçtiği sırada yeni dönemin ilk kararnamesi; Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında “Cumhurbaşkanlığı 1 nolu kararnamesi” olarak yayımlanacak. Bakanlıklara ilişkin düzenlemeler ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatı bu kararnamede düzenlenecek. Anıtkabir’deki törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 5 bini aşkın davetlinin katılımıyla “Cumhurbaşkanı göreve başlama töreni” gerçekleştirilecek. Erdoğan’ın tabiriyle “muhteşem” olacak bu törene şehit yakınları ve gaziler, STK temsilcileri, akademisyenler, iş ve sanat dünyasından isimler, devlet erkanı ve yabancı liderler katılacak. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Murat Günel de Külliye’deki törene davet edilen isimler arasında yer aldı. Devlet protokolünün tamamı Külliye’deki törene davet edilirken, Erdoğan’ın burada yapacağı konuşmada yeni dönemle ilgili mesajl ar vereceği de ifade ediliyor.

Törende; Rusya, Bulgaristan, Macaristan, Senegal, Filistin, Kuveyt, Gürcistan, Ukrayna, Makedonya, Bosna Hersek, Pakistan, Somali, Azerbaycan, Kırgızistan, Venezuela, Kazakistan gibi ülkeler dahil 50’ye yakın ülke devlet başkanı, meclis başkanı, başbakan düzeyinde temsil edilecek.

Törene en uzaktan gelecek konuk ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro olacak. Törende AB’yi ise AB Göçlerden Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos temsil edecek. Törene Erdoğan’ın eski mevkidaşları; eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ile eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Theodora Bakoyannis de katılacak.

GÖZLER KABİNEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu törenin ardından saat 21.00’de kameraların karşısına geçecek ve 16 kişilik yeni kabineyi açıklayacak. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı yardımcılıklarını da açıklayacağı kaydediliyor. Erdoğan’ın 1 veya 2 milletvekili alabileceğinin, sürpriz bazı isimlere de yer yermesinin beklendiği kabinede MHP’li isimlerin olup olmayacağı da bu açıklamanın ardından netleşecek. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında oluşturulacak 9 kurulda yer alacak isimlere dair ise süreç içinde açıklama yapabileceği ifade ediliyor. Her kurulda 8 kişi olması planlandığı öğrenilirken bazı kurullarda bu sayının 10’a çıkabileceği de kaydediliyor. Kurulların başkanlığını ise Erdoğan yapacak. Yeni kabine ilk toplantısını ise 13 Temmuz Cuma günü gerçekleştirecek. Yeni kabine Hacı Bayram Camii’nde cuma namazını kıldıktan sonra, Anıtkabir’e gidecek ve ardından da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk toplantı yapılacak.

ÜÇ AŞAMALI GEÇİŞ

Erdoğan, yeni döneme sık sık vurgu yaptığı 2002 yılındaki iktidara geliş sürecine benzer bir süreci işleterek başlayacak. 2002’de ilk 100 gün için “Acil Eylem Planı” açıklayan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının hemen ardından üç aşamalı eylem planı açıklayacak. “İlk 100 gün”, “İkinci 100 gün” ve “6 aylık” olmak üzere üç aşamalı bir planlama yapan Erdoğan, çalışmalarını takvimlendirerek açıklayacak. Üç aşamalı planın ilk ayağı olan “ilk 100 gün”lük dönemde Erdoğan’ın öncelikle yerel yönetimlerle ilgili çalışmalara ağırlık vermesi bekleniyor. Tüm bu sürecin ardından ise “2023 hedefleri” olarak yeni dönem çalışmaları kamuoyu ile paylaşılacak.

 

NATO'DA YOĞUN GÖRÜŞME

Erdoğan, yeni sisteme dair açıklamalarının ardından 10 Temmuz sabahı Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve KKTC’ye bir seyahat gerçekleştirecek. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak göreve başladıktan sonra görüşeceği ilk lider de Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev olacak. Erdoğan, Bakü’den KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelecek. Erdoğan, 11-12 Temmuz’da ise NATO’nun kritik liderler zirvesine katılacak.

Erdoğan burada da ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere birçok liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Görüşmelerin gündeminde Suriye ve Irak’taki son gelişmeler olacak. Toplantıda, terörle mücadele, S-400’lerin alım süreçleri ardından NATO ülkelerinden gelen tepkiler de değerlendirilecek. Türkiye, toplantıda terörle daha aktif ortak mücadele, siyasi dayanışma ve terör örgütleri arasında ayrım yapılmamasına dair beklentilerini de iletecek. Ayrıca, Türkiye’nin üstlenmesi muhtemel yeni NATO görevleri de zirvede masaya yatırılacak.

 

YENİ SİSTEMİN YAPISI

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devreye girmesi ile de devletin yapısı da yeniden dizayn edilmiş olacak. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı yardımcıları ve 16 bakan ile birlikte çalışacak. Cumhurbaşkanlığı teşkilatı bünyesinde 9 kurul, 8 başkanlık ve 4 ofis yer alacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın çalışarak özellikle yeni dönemin projelerine odaklanacak. Tüm bu birimlerde görev alacak isimlerin de kabinenin ardından netleştirilmesi bekleniyor.

 

TÖRENE ÖZEL PARA

Törenin anısına 1 TL’lik özel madeni para basıldığı, paraların misafirlere hediye edileceği bildirildi. Madeni paranın arka yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ve töreni anlatan figürlerin yer alacağı belirtildi. Az sayıda basılacak özel paranın bir kısmının tedavüle de sokulacağı kaydedildi. Törende ayrıca 101 pare top atışı yapılacağı da öğrenildi.(Posta)