İzmir'de 2020 yılında kurulan Urla Deniz Kulübü sporcuları, 2 yılda 2 Avrupa şampiyonluğu, 1 Avrupa 3'üncülüğü alarak rüzgar sörfünde ülkemizi gururlandırdı. Antrenör Tuğrul Albayraksaran ve kulübün şampiyon sporcuları ile sizler için konuştuk...
Marmara Yelken Kulübü, Fenerbahçe ve Galatasaray Yelken kulüpleri, olimpik milli takım ve Techno293 milli takımın ardından kurulduğu günden bu yana Urla Deniz Kulübü'nün antrenörlüğünü üstlenen başarılı çalıştırıcı Tuğrul Albayraksaran, "Urla Deniz Kulübü, Türkiye Yelken Federasyonu’na bağlı federe bir spor kulübü olduğu gibi aynı zamanda Dernekler Masası’na kayıtlı bir dernek. 2020 Haziran’ında başladık. Kulübümüzün İçmeler Körfezi'nde kıyısında.. Devamlı esen rüzgarın hakim olduğu bu koyda çalışan sporcuların başarı alacağından emindim. Nitekim kulübümüz 2021 ve 2022 senelerinde 2 Avrupa Şampiyonu çıkardı. 2021 U15 Erkekler Avrupa Şampiyonu Artun Şenol, 2022 U15 Kızlar Avrupa şampiyonu Ada Tan oldu. Şu anda lisanslı 8-18 yaş aralığında 28 sporcumuz var." dedi.
Rüzgar sörfü hangi yaşlar aralığında yapılabilir?
Gerçek anlamıyla 7'den 70'e herkes yapabilir. 7 yaşında başlanabilir ve 70 yaşına kadar yapılabilir. Bizim burada da her yaş grubundan derse gelen öğrencimiz var. Erkek sporcular, kızlara göre daha ilgili ancak kızlarımızın da rüzgar sörfünde özellikle önleri çok açık.
Faydaları nelerdir?
Öncelikle çocuklarımızın motor becerilerini geliştiriyor. İkincisi, biz buraya gelen çocukları, birkaç sene sonra ailelerine yetişkin bir birey olarak teslim ediyoruz. Takım sporu olmadığı için problem çözmeyi kendisi yapıyor çocuk. Yelkeninin ipi açıldı diyelim, onu denizde kendisi bağlıyor bir şekilde. Aslına bakarsanız hayata karşı problem çözmeleri için çocukları eğitiyoruz.
Tehlikeli bir spor mudur?
Tüm yelken yarış sporlarının bir numaralı kuralı güvenliktir. Hiçbir sporcumuzu can yeleksiz suya çıkarmıyoruz. Koç botu her zaman sporcuları takip ediyor. Arada dürbünle denizi izleyen bir personelimiz oluyor. Her 10 dakika içerisinde denizdeki kişilerin sayısı yazılıyor. Yardıma ihtiyacı olan bir sporcuya en fazla 15 saniye içerisinde ulaşılıyor. Tüm eğitmenlerimiz, RS4 dediğimiz Türkiye yelken eğitim programına dahil olan bir eğitim programından geçiyor ve bunun içerisinde cankurtaranlık ve ilkyardım eğitimleri de var. Aslına bakarsanız yolda yürümek de tehlikeli...
Bu kadar kısa sürede bu kadar önemli başarıları nasıl elde ettiniz?
Ben antrenman yapmayı seven bir antrenörüm. Bazı antrenörler 1.5 saat antrenman yapar ve yettiğini söyler ama bence çok ve planlı çalışmak önemli. Bir sporcu denizin üzerinde kullandığı malzemeyle, ne kadar kilometre yaparsa, o kadar bütünleşerek, başarıyı yakalayacağını düşünüyorum. Çocuklarımızın da hepsi birbirinden yetenekli. Ama özverili çalışan sporcuların başarısız olması gibi bir durum söz konusu değil. Planlı, verimli, disiplinli ve çok çalışmak önemli.
Rüzgar sörfünde Türkiye nerede?
Yelken sporunda son 5 senedir yükselen bir ivme yakaladık. Ülkemizin adını dünyaya daha çok duyurduk. Türkiye olarak bir yükselişteyiz ancak bu yükseliş çok geç oldu. Değişen teknoloji ve bakış açısı, antrenörlerin daha idealist oluşu Türkiye'de yelken sporlarını yükselişe taşıdı.
Urla Deniz Kulübü başarılı sporcularını ve rüzgar sörfü ile ilgili düşüncelerini kendi ağızlarından dinledik...
2021 Techno293 U15 Erkekler Avrupa Şampiyonu Artun Şenol:
2015 yazında optimist ile başladım, kışında ara verdim. 2016 yazından beri Techno293 sınıfında rüzgar sörfü yapıyorum. 2021 yılında Techno293 Avrupa Şampiyonası’na katıldım. Estonya'da gerçekleşen yarışta, 14 ülkeden 52 sporcu vardı. Toplam 15 yarış oldu. Şampiyonluğu ülkemize getirmek beni çok mutlu etti. Rüzgar sörfünün bana katkıları; deniz üzerinde kendi başınasın ve problemleri tek başına çözmen gerekiyor. Denizin, akıntının, havanın değişen şartlarına göre karar vermen gerekiyor. Günlük hayatta da bunun faydalarını görüyoruz. Birçok deneyim kazanıyorum ve sakin kalmam konusunda çok yardımcı oluyor.
2022 Techno293 U15 Kızlar Avrupa Şampiyonu Ada Tan:
Techno293 rüzgar sörfüne 2019 yılının yazında başladım. Babam eski sörfçü. Sörf ile ilk olarak onun sörf yaptığı yerde tanıştım. Bu yıl Nisan ayında İtalya'da 33 kişi ile yarışarak Avrupa şampiyonu oldum. Bundan dolayı çok mutluyum. Şimdi yeni hedefim IQFoil klasmanı. Ağustos’ta Dünya Şampiyonası’na katılacağım. Bu sporu kışın zorlu şartlarında da dahi olsa vazgeçmeden çalışmaya devam etmek, çok sevmek başarıyı getiriyor.
2022 U13 Kızlar Avrupa 3'üncüsü Ece Melis Baş:
2020'de başladım. Eğlencesine, spor olsun diye başlamıştım. Sonra sevmeye başladım, devam ettim. 2022 yılında Avrupa 3'üncüsü olduğuma inanamadım ve çok mutlu oldum. Bence denizde olmak çok eğlenceli ve huzur verici. Başlarda korkuyordum ama artık çok keyifli.
Slalom sporcusu Denizhan Tunç:
İtalya'da bir tatil sırasında deneyerek slalom ile tanıştım, 5 senedir yapıyorum. İstanbul'da deniz trafiği dalgayı çok etkiliyordu. İzmir'de bu anlamda antrenmanlar daha verimli oluyor. 9-12 Haziran'da başlayan Türkiye Slalom Ligi'ne katılacağım. Temmuz'da 2. ve Ağustos'ta 3. ayağı düzenlenecek. Heyecanlı ve iddialıyım. Bu sporu yapmak isteyen herkese tavsiye ederim.