MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı "Askıda Ekmek" projesi yaygınlaşıyor. İzmir'de de  bu projeyi başlatan MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş "Askıda Ekmek" projesinin milli ve sosyal dayanışmanın yansıması olduğunu belirtti.  Karataş;“Hepinizin bildiği gibi Genel Başkanımız Devlet Bahçeli bey “Askıda Ekmek” Kampanyası başlatmıştır. Bizler İzmir İl Teşkilatı olarak bugün Bayraklı ve Karabağlar ilçemizde başlatıyoruz. Bundan sonra her gün dört ilçemiz olmak kaydı ile otuz ilçemizde bu kampanya başlatmış olacağız.'dede.

Karataş" Bu kampanyanın sürekli olması için Milliyetçi Hareket Partisi yöneticilerini, mensuplarını ve İzmirli hemşerilerimizi bir ekmek kendime, bir ekmek askıya çağrımıza gerekli katkıyı sağlayacaklarına inanıyor. Bu anlamlı kampanyanın da sürekli hale dönüşmesini arzu ediyoruz.” 

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu;

“Yoksulluk herhangi bir nedenden dolayı, herkesin kapısını çalabilir.Ancak,“açlık ve sefalet”insanlığın yüz karasıdır.Türkler, İslamiyet’ten önceki devirlerin de açları doyurmuş, çıplakları giydirmiş, malsız yiğitleri evlendirmiş, konuklarını dinlendirmiş, savaş ganimetlerinden acizlere bile pay vermiştir.

Türk Milleti’nin, İslamiyeti kabul etmelerinin en önemli etkenlerinden biri de, Türklüğün sosyal adalet anlayışının İslami prensiplere uygunluk göstermesi ve kolayca uygulamaya konulmasındandır.

Yardımlaşma ve mazlumu koruma hususunda Peygamberimiz buyurmuştur ki;“Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu tehlikede yalnız bırakmaz. Kim kardeşinin ihtiyacını görürse Allah da onun ihtiyacını görür. Kim bir Müslüman’ı bir sıkıntıdan kurtarırsa Allah da o sebeple onu kıyamet gününün sıkıntısından kurtarır. Kim bir Müslümanın ayıplarını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıplarını örter.” 

Türkler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerin de yoksulları, yolcuları ve kimsesizleri Allah’ın emaneti olarak görmüşlerdir. Emaneti korumak içinde vakıflar kurmuşlardır. Han ve kervansaraylarda ihtiyaçları giderilmiş, masrafları Devlet tarafından karşılanmıştır.

Halk kendi arasında yaşayan ihtiyaç sahiplerinin onurunu kırmadan ve istismar etmeden“Allah’ın Rızasını” kazanmak için, korumuştur. Atalarımız camilerde“sadakalık”denilen yerlere paralar koymuş, ihtiyacı olan kişi de, sadakalıktan gece vakti yeteri kadar parayı almıştır. Aç insanların doyması için de fırınların önüne sepetlerde ekmek bırakılmıştır. Zekat ve fitre, layık olanlara verilmiştir.

Türk Milleti en zor günlerinde bile bu milli geleneğini sürdürmüştür. Artık günümüz de sosyal yapının değişimi ile ekonomik zorluklardan dolayı, yardımlaşma şekil değiştirmiştir. Devlet kontrolünde hizmet veren kurumlar, vakıflar, dernekler yardım yapmaya çalışmaktadır…

Ancak bazı illerimiz de yüzyıllar öncesinden gelen“Yardım Sepeti”hizmeti devam etmektedir. Bu insani yardım “Askıda Ekmek”tanımı ile “ekmek” üzerinde yoğunlaşmıştır.Avrupa da değişik gıda maddeleri üzerinde kullanılıyor. “Askıda kahve-çay” gibi.

Avrupa bu yardımlaşma tarzını Osmanlı’nın Avrupa’yı idare ettiği dönemde öğrenmiştir.Askıda ekmeğin çok, Muhtaçlığın yok olması dileği ile;

Hz. Peygamberin kutlu sözündeki “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.” ifadesi, bir yardımlaşma çağrısı ve ilanıdır.(MHP İzmir İl Başkanlığı Basın Bürosu)