Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar Manisa’da 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanında taleplerini açıkladı.

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar tarafından Manisa 15 Temmuz Demokrasi Meydanında basın açıklaması düzenlendi. Sendikalar adına basın açıklamasını yapan Hak İş Konfederasyonu Manisa İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Okan Polat, taleplerini açıkladı. Polat, “HAK-İŞ olarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Güvenceli esneklik düzenlemelerinin insana yakışır iş çerçevesinde ele alınmasını istiyoruz. Mevcut işyerlerinin ve çalışanların dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için adil bir geçişi mümkün kılacak politikaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu çerçeve protokolünün kalan maddelerinin uygulanmasını talep ediyoruz. Kamu Çerçeve Protokolü çerçevesinde KİT’lerdeki işçilerin kadroya geçirilmesi, geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin çerçevesine belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen hak ve kazanımların enflasyon karşısında ezilmemesini talep ediyoruz. Tekelci yapıda bulunan sosyal diyalog mekanizmalarının katılımcı bir anlayışla yeniden oluşturulmasını talep ediyoruz. COVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile etkin mücadele edilmesini istiyoruz. İşsizlik oranlarının düşürülmesini, genç, kadın ve engelli bireylere yönelik istihdam fırsatlarının oluşturulmasını istiyoruz. Ülkemiz çalışma hayatının ihtiyaçlarına uygun şekilde istihdam seferberliği oluşturulmasını talep ediyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalara yönelik tedbirler alınmasını ve emekçilerin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz” dedi.

HAK-İŞ olarak istihdam oluşturacak yatırım alanlarının artırılmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı talep ettiklerini söyleyen Polat, “Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikalaşmanın teşvik edilmesini istiyoruz. Tüm dünyada yeni bir sendikal düzenin inşası için sendikal hak ve özgürlüklerin daha ileriye taşınmasını talep ediyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Biz emekçiler, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. Emeklilik sistemindeki eksikliklerin ve emekli aylığı bağlama oranından kaynaklı haksızlıkların giderilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Emekli aylığı ve bayram ikramiyelerimizin alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. ILO’nun C190 sayılı sözleşmesinin ülkemiz tarafından onaylanmasını ve gerekli mevzuat düzenlemelerinin sosyal diyalog anlayışıyla hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Çalışma hayatında şiddet ve tacizin önlenmesi için “Sıfır Tolerans” anlayışının tüm işyerlerinde hakim olmasını istiyoruz. Çocuk istismarının önlenmesini, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz. Çocuk işçiliğinin her türüyle mücadele edilmesini istiyoruz. İstihdamda kadın, genç ve engelli bireylere daha çok yer verilmesini ve sorunların çözülmesi için politikaların geliştirilmesini istiyoruz. Kadın, genç ve engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve sendikal hayata katılımının artırılmasını istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanmasını istiyoruz. Eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesini, nitelikli işgücünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz. Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkânlarının geliştirilmesini istiyoruz. Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde yeşil ekonomiye geçiş süreçleri ve iklim değişikliği ile mücadelede yeni ve sürdürülebilir stratejilerinin geliştirilmesini talep ediyoruz. Paris İklim Anlaşması’nın ülkemiz tarafından onaylanmasını çok değerli buluyor ve önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Program basın açıklamasının ardından sona erdi.

81 ilde eş zamanlı düzenlenen basın açıklamasına Manisa’da; Hak İş Konfederasyonu Manisa İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Okan Polat, Öz Petrol-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Hasan Gürcan ve Hakan Karaman, Öz Çelik-İş Sendikası Ege Bölge Başkanı Erdoğan Daloğlu, Hizmet-İş Sendikası Manisa 2 No’lu Şube Başkanı Tekin Turgut, Öz Sağlık-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı İkram Çiçek, Oleyis Sendikası Manisa İl Temsilcisi Ayhan Kabasakal katıldı.

Didim’de 1 Mayıs meydanda kutlandı

Türkiye genelinde olduğu gibi 1 Mayıs İşçi Bayramı Aydının Didim ilçesinde de kutlandı. 2 yıllık pandeminin ardından gerçekleşen kutlamalara katılım yoğun olurken meydana gelen gruplar halaylar çekip bayramı kutladı.

Didim'de 1 Mayıs İşçi Bayramı aralarında Siyasi parti, sendika ve Sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 1 Mayıs Platformu tarafından kutlandı. Didim Belediyesi önünden başlayan kutlamalara Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Başkan yardımcıları Yusuf Deveci ve Öznur Gündoğdu, CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, Didim Cem evi Dernek Başkanı Hüseyin İlhan, CHP'li bazı belediye meclis üyeleri, Siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları ile sendikalar katıldı. Saat 11. 00’de Belediye önünden toplanan gruplar Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk bulvarı üzerinden yürüyüş gerçekleştirdi. Emniyet güçlerinin tedbir aldığı yürüyüş pandemi sonrasına ilk kez maskesiz ve önlemsiz olarak gerçekleştirildi. 

Muğla'da 1 Mayıs

Muğla'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Mehmet Ali Eren Parkın'da toplanarak yürüyüşe geçen katılımcılar, slogan atarak Hasan Ali Yücel ve Emek Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Emir Beyazıt Mahallesi'ndeki miting alanına ulaştı.

Denizli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Denizli'de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Denizli'de 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplanan katılımcılar, mitingin yapılacağı Ulus Caddesi ile Tokat Caddesi kavşağına kadar yürüdü. Buradaki güvenlik noktalarında aramalardan geçirilerek kutlamanın yapılacağı alana alınan gruptakiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. Etkinlikte, sendika ve işçi temsilcilerinin konuşmalarının ardından konser verildi.

Kutlamalara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. 

Uşak'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı
 Uşak'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Uşak Belediyesi eski hizmet binası önünde bir araya gelen sendika ve siyasi parti üyeleri, İsmet Paşa Caddesi'nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında topluluk tarafından çeşitli sloganlar atıldı. 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'nda devam eden programda, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. İstiklal Marşı'nın da okunduğu törende işçiler halay çekti.

Gruba, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da destek verdi. (İHA/AA)