Marmaris'teki orman yangınında alevlerden kaçmak için toprağın altına saklanan hayvanları arayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gönüllüleri, çok sayıda kaplumbağa ve kirpiyi yanmaktan kurtardı.

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da çıkan orman yangınının ardından yanan alanlarda canlı kalmayı başaran hayvanların bulunması için çaba gösteriliyor. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri de yangının kontrol altına alındığı noktalara giderek hayvanların saklanabileceği yerlerde çalışma yürütüyor. HAYTAP Aydın Temsilcisi Mehmet Gürhan Tığoğlu, AA muhabirine, Marmaris'te yangının ardından federasyon olarak hayvanları kurtarma çalışmasına katıldıklarını belirtti.

Yangın bölgesinde canlı kalmayı başaran hayvanlara ulaşmak için gönüllülerin büyük çaba sarf ettiğini anlatan Tığoğlu, "Hayvanların bir bölümü alevlerden kaçabiliyor, kaplumbağa, kirpi gibi hayvanlar ise toprağın altına saklanarak kendilerini kurtarmaya çalışıyor. Gönüllülerimiz tüm günü yanan bölgelerde geçirerek hayvanlardan bir iz bulmaya çalışıyor. Bu gerçekten samanlıkta iğne aramak gibi bir şey." dedi.

Çalışmalarda çok sayıda kaplumbağayı saklandıkları yerlerden çıkardıklarını vurgulayan Tığoğlu, şöyle konuştu:

"Yangında en talihsiz olan maalesef kaplumbağalar oluyor. Tavşanları bizden kaçarken gördüğümüzde zarar görmemiş olduklarına seviniyoruz. Küllerin arasında artık onlar gibi düşünerek hareket ediyoruz. Çünkü hissediyorlar. Toprağın altına bir şekilde kazarak giriyorlar. Arkalarında muhakkak iz bırakıyorlar. Burada bir şekilde yangın çalışmaları tamamlandıktan, soğutulduktan sonra görev başlıyor."

"Beklemediğimiz yerlerden hayvanlar çıkıyor"

HAYTAP ekibinden Petek Nur Sezer de yangın başladıktan bir gün sonra bölgeye geldiklerini, yanan alanları taradıklarını söyledi.

Sezer, yangınlarda en çok kirpi ve kaplumbağaların mağdur olduğuna işaret ederek, "Yangının ortasında kalanlara maalesef bir şey yapamıyoruz ama dere yataklarına, yollara kaçma çabası içindeyken bulmamız daha kolay oluyor. Bazen beklemediğimiz yerlerden hayvanlar çıkıyor. Hiç burada olmaz dediğimiz hayvanları görüyoruz." diye konuştu.

Geçen yıl ilçede yaşanan yangında 90'dan fazla kaplumbağayı kurtardıklarını ifade eden Sezer, bu yıl arazi şartları nedeniyle çok fazla hayvana ulaşamadıklarını ancak arama çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Marmaris'teki yangından yaralı kurtulan eşek tedavi altına alındı
Marmaris'teki orman yangınında alevlerin ortasında kalıp vücudunun büyük bölümünde yanıklar oluşan eşek, Doğa Koruma Milli Parklar ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ekiplerince kurtarıldı.

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da 20.00 sularında çıkan yangının ardından yaban hayvanlarını kurtarmak için sahaya inen Doğa Koruma Milli Parklar ve HAYTAP ekiplerine dün gece yanan bölgede yaralı bir eşeğin bulunduğu bilgisi geldi.

Yangının başladığı Küfre bölgesine hareket eden ekipler, vücudunun büyük bölümünde yanıklar olan eşeği bulmayı başardı.

Kaçmaya çalışan hayvanı sakinleştirerek su veren ekipler, Yangın Koordinasyon Merkezine getirdikleri hayvanın tedavisine başladı.

"Kucaklayarak araca bindirdik"

Eşeği kurtaran gönüllülerden HAYTAP Aydın Temsilcisi Mehmet Gürkan Tığoğlu, AA muhabirine, bir arozöz şoförünün gördüğü eşeğe ulaşmanın kolay olmadığını, yaklaşık 3,5 saat süren bir arama sonucu hayvanı bulabildiklerini belirtti.

"Bulduğumuzda durumu iç açıcı değildi" diyen Tığoğlu, hayvanı görünce çok duygulandıklarını anlattı.

Tığoğlu, şöyle konuştu:

"Onun masumiyetini, mazlumluğunu gördüğünüzde zaten orada eriyorsunuz. Bizden kaçmaya çalıştı. Sonrasında bir şekilde suyunu verdik ve ilk müdahalesini yaptık. Veteriner hekimimiz yanıklarını tespit edip soğutma uyguladı, merhemlerini sürdü. Tüm gönüllülerle birlikte kucaklayarak araca bindirdik. Resmen zamana karşı yarıştık. 30 dakika içerisinde şehir merkezine inmeye çalıştık.

Vücudun alt kısmı komple yanık. Göğüs altında yanıklar var. Gözünün bir tanesi kör. Arka ayakta bir sakatlık var. Onu da röntgende daha teferruatlı olarak göreceğiz. Veteriner hekimimizin ilk tespit ettiği şeyler bunlar. Aynı zamanda burun bölgesi, kulak bölgesi tamamen yanmış durumda. Tüylerinin tamamı ütülenmiş."

Hayati tehlikesi bulunmayan eşeğin Gökova Hayvan Hastanesine götürüleceği belirtildi.

Marmaris'te yanan alanlar havadan görüntülendi
Muğla'nın Marmaris ilçesinde kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören orman havadan görüntülendi.

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran Salı günü akşam saatlerinde çıkan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin kontrol altına alındığını açıkladığı yangınla ilgili soğutma çalışmalarına erken saatlerde başlandı.

Helikopterler alevlerin kontrol altına alındığı bölgelerde çalışma yürüterek, bundan sonra meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzluğun önüne geçiyor.

Öte yandan, 4 bin 500 hektarlık bir alanda etkili olan yangının izleri de dron ile görüntülendi.

Yangının başlangıç noktasından itibaren ormanlık alanın büyük zarar gördüğü gözlemlendi. (AA)