BASİFED Expo Tech Ar-Ge, Ür-Ge İnovasyon Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nda düzenlediği panel dizileri ile AB Yeşil Mutabakatı ve Paris Anlaşması’nın Sanayicilere olan yükümlülükleri ve Yeşil Enerji’yi tartıştı.

fuarizmir’de BASİFED Yeşil Komisyonu tarafından düzenlenen panel dizisi ile yeşil enerji ve yeşil mutabakatı masaya yatırdı. Panelin açılış konuşmasını BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı Kenan Mazıcı yaptı.

Moderatörlüğünü BASİFED Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar’ın yaptığı ilk panele Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden Doç. Dr. İstemi Berk, Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, İYTE’den Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ve EBSO Meclis Üyesi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. İstemi Berk yaptığı konuşmada iklim değişikliği ile mücadelede kronolojik olarak insanlığın yürüttüğü çalışmaları anlattı. Paris Anlaşması’na gelene kadar son 40 yılda bir çok çabanın ortaya konulduğunu ifade eden Berk, “Artık herkes özellikle AB Yeşil Mutabakatı’ndan sonra niyet beyanı vermiş ülkeler bu niyetlerini kanunlaştırdı. Türkiye’ de bunların arasında” dedi.

Ergün: “İzlenen sektörler artacak”

Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün

ise kamunun bu süreçte yürüttüğü çalışmaları dinleyicilere aktardı. Kurum olarak öncelikle nerede bulunduklarını belirleme üzerine odaklandıklarını ifade eden Ergün, Yeşil Mutabakata tabi sektörler hakkında da bilgilendirmede bulundu.

Tiryakioğlu: “Krizlerden fırsatlar da yaratılabilir”

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden (İYTE) Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu da Görülmemiş Risklere karşın Öngörülmeyen Fırsatlar konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Ekonomik, toplumsal ve ekolojik açıdan bakıldığında Türkiye’nin bir çok krizle boğuştuğunu söyleyen Tiryakioğlu, “Ekonomik yönden orta gelir tuzağı, erken sanayisizleşme, tarımsızlaşma ve enflasyon sayılabilirken, toplumsal olarak iç ve dış göç, kent yoksulluğu, pandemi ve eşitsizlik başlıklarını sıralayabiliriz. İklim temelli ise kuraklık, seller, orman yangınları ve sıcak dalgaları da iklim krizinin bize etkilerini oluşturuyor” dedi.

Çiçekçi: “KOBİ’ler yönlendirilmeli”

EBSO Meclis Üyesi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi de yaptığı konuşmada sanayi sektörünün beklentilerini özetledi.

Türkiye’nin karbon ayakizi üzerinde çok ilgili olduğunu ve çalışmaların doğru yönde yürüdüğünü ifade eden Çiçekçi, “10 yıldır bunlar konuşuluyor, devlet yaptığı çalışmaları sanayi odalarına raporlamalı. Sanayiciye uyarılar lazım, yönlendirmeler lazım. Yolu çizme noktasında sanayicilerin, KOBİ’lerin desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

Yeşil enerji teknolojileri

Günün ikinci panelinde ise “Gelecek Yeşil Enerji Teknolojileri” konuşuldu. Panelin moderatörlüğünü ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı ve BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi Alper Kalaycı üstlenirken; Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Başkanı Murat Durak, TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim, OzEnergy Ticari Koordinatörü Saadet Terzi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fehmi Görkem Üçtuğ ve Mirsolar Enerji Genel Müdür Yardımcısı Musa Ülkümen konuşmacı olarak katıldı.

Yenilenebilir enerjide büyük potansiyel

BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi Alper Kalaycı, İzmir’in temiz enerji başkenti olduğunu belirterek, karbon sıfır yolunda ülkemizin merkezi olabileceğini ifade etti.

 TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ise Hidrojen, Yeşil Hidrojen, Hidrojen Enerjisi, Hidrojen Teknolojileri Değer Zinciri ve bu alanlardaki fırsatlardan yararlanılması gerektiğini vurguladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fehmi Görkem Üçtuğ ise Türkiye’nin Paris İklim Antlaşması taahhütlerini yerine getirmek ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında hayatımıza girecek olan Sınırda Karbon Düzenlemesinin getireceği değişiklere dikkat çekti.

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Başkanı Murat Durak da Deniz  üstü rüzgar enerjisi projelerinin gelecek yeşil enerji Teknolojileri içerisindeki yerinin önemine dikkat çekerek, projeler ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktardı.

OzEnergy Ticari Koordinatörü Saadet Terzi ise güneş Enerjisinin ülkemizdeki genel durumu ve gelişmelerini özetlerken, güneş enerjisi tedarik zincirinde son dönemde yaşanan gelişmeleri anlattı.

Mirsolar Enerji Genel Müdür Yardımcısı Musa Ülkümen ise güneş paneli teknolojilerinde ilerleyen dönemlerde nelerle karşılaşacağımızı ve ülkemizin bu gelişmelere karşı nasıl önlem alarak ilerlemesi gerektiğini dile getirdi.

Yeşil finansman kapsamı genişletilmeli

Üçüncü panelde ise Yeşil Finans tartışıldı. Panelin moderatörlüğünü İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen yaparken, Cahit Günaydın, Muratcan Başkurt, Cannur Bozkurt, Dr. Mevlüt Çetinkaya panelist olarak görüşlerini ifade ettiler.

TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi Cahit Günaydın döngüsel inovasyon ekonomisi ve finansmanı hakkında bilgi verdi.

Enerchange Genel Müdürü Cannur Bozkurt da sürdürülebilir ve yeşil enerji kaynakların içerisinde ‘jeotermalin, bir çok farklı uygulamanın yanı sıra, gerek 7/24 enerji güvenliği, gerekse tarım sektöründe sera ve kurutma uygulamaları ile gıda güvenliğini garanti edebildiğini söyledi.  Bozkurt, jeotermal yatırımların önünü açmak için finasnmana rahat erişebilir bir yer bulması gerektiğini kaydetti.

Petkim Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya ise zaten kıt olan yeşil finansman  kaynaklarının önceliklendirilmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye’de plastiklerin geri dönüşümünde sorun olduğunu bunun için atıkların yerinde toplanması ve ayrıştırılmasının ülke ekonomisi ve çevre için çok önemli olduğunu vurguladı.

Akbank Sürdürülebilir Finansman Yöneticisi Muratcan Başkurt ise bankaların yeşil finansmana yaklaşımlarını, ulusal ve uluslararası sürdürülebilirlik- sürdürülebilir finansman trendlerini ve Akbank’ın ürün ve hizmetlerini anlattı. Başkurt, “Düşük karbonlu ekonomiye geçiş için bankalara büyük sorumluluk düşüyor. Tüm sektörlerde iklim finansmanı ve yeşil finansman talepleri hızlı şekilde artacaktır.  Akbank olarak biz de müşterilerimizin yeşil dönüşümü için özel sürdürülebilir finansman ürün ve hizmetleri sunuyoruz” dedi.