Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Türkiye’de yeni bir ekonomi politikasının uygulanması gerektiği talebine Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’ndan da (BASİFED) destek geldi.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, üst kuruluşları TÜRKONFED’in  şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir anlayış ile öngörülebilir bir ekonomi politikası uygulanması görüşüne bünyelerindeki dernek üyesi iş insanlarının tam destek verdiğini söyledi.

TÜRKONFED’in açıklamasında ekonomi politikalarında bilimin açıklayamadığı yöntemlerin kullanılmasının belirsizliği artırdığının belirtildiğini vurgulayan Kasalı, “Ülkemizin, piyasa dinamikleri dışında, geçmişte denenen ve başarısız sonuçlar alınan yöntemlerle kaybedecek zamanının olmadığını düşünüyoruz"  görüşünü benimsediklerini kaydetti.

TÜRKONFED açıklamasına BASİFED olarak da imza attıklarını ve üyelerinin de bu açıklamada yer alan görüşlere sahip çıktığını anlatan Kasalı, şöyle konuştu:  “Merkez Bankası gibi bağımsızlığının son derece önemli olan kurumların özgür ve bağımsız karar alma süreci baştan tesis edilmeli, adil, şeffaf ve ekonomi bilimi esaslarına dayalı öngörülebilir bir ekonomi politikası hayata geçirilmelidir” dedi.

“Demokratik adımların destekçisiyiz”

2001 krizi sonrası uygulanan doğru politikalar ile milli gelirin 12 bin 500 dolar seviyelerine çıktığını hatırlatan BASİFED Başkanı Kasalı, “Ülkemizin krizden çıkış reçetesi bellidir. Katma değerli üretim odaklı, laik, sosyal hukuk devletine dayalı bir anlayışa ihtiyacımız var. Güçler ayrılığının ve denetleme mekanizmasının ne kadar önemli olduğunu anladığımız bu süreçte hukukun güçlendirilmesi, yargının koşulsuz şartsız bağımsızlığı hayati önemdedir. Bu yolda yapılacak demokratik reform ve adımların destekçisi olduğumuzu bir kez daha deklere etmek istiyoruz” diye konuştu.

Ekonomi yönetiminde de istikrar

Son yaşanan Maliye ve Hazine Bakanı değişikliğine de değinen BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, istikrarlı bir ekonomik yönetim için karar alıcı mercilerin de istikrara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Öngörülemez bir yönetim anlayışının piyasaları da olumsuz etkilediğini ifade eden Kasalı, “Yeni Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati’ye başarılar diliyoruz. Umarız atılması gereken demokratik adımları destekleyen ekonomi politikaları ile Türkiye’yi içinde bulunduğu zorlu süreçten çıkarabilecek kararlı ve etkili adımları atabilirler” diye konuştu.

Kur istikrarının son derece önemli olduğunu da vurgulayan Kasalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurlardaki istikrarsızlık finansal düzeni de bozmuştur. Üretim, ticaret ve hammadde tedariğinde bu istikrarsızlığa dayalı bir durgunluk da söz konusudur. Öngörülemez bir fiyatlandırma durumunda beklemeyi tercih eden reel ve mali sektörler, hem yatırım yapamıyor hem de istihdamı geliştirecek hamleleri yapmaktan uzak duruyor. Sağlıklı ve öngörülebilir kur politikası, ekonominin tekerinin dönmesi için birincil öncelikli konudur”

Kasalı’dan demokrasi vurgusu

Sanayici ve iş dünyasının orta ve uzun vadeli beklentisinin demokrasi olduğunu vurgulayan BASİFED Başkanı Kasalı, “Önce demokrasi, yani hukukun üstünlüğünü, basın ve ifade özgürlüğü diyoruz. Demokrasi ve ekonomik gelişim etle tırnak gibidir. Demokratik ortam ekonomik gelişmenin önünü açar. Ekonomik gelişim ve refah istiyorsak, bu demokratik şartları oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.