İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tarafından düzenlenen Çarşamba Toplantıları’nın bu ayki konuğu Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) Kurucu Başkanı Şerife İnci Eren oldu. TAİDER ve Aile İşletmeleri konulu bir sunum yapan Şerife İnci Eren, dünyada aile işletmelerinin kurumsallaşma oranları ve ülkemizdeki aile işletmelerinin kurumsallaşmaya yaklaşımı açısından durumunu anlattı.

Başkandan kurumsallaşma çağrısı
Toplantının açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçürkkurt, ülkemizdeki birçok büyük kuruluşun aile işletmesi olduğunu ve aile işletmelerinin özellikle üçüncü kuşaktan sonrasına taşınmakta güçlük çektiğini belirterek, “Bu anlamda TAİDER önemli bir misyonu yerine getirerek kurumsallaşma yolunda adım atmak isteyen aile işletmelerine hem eğitim hem rehberlik hizmeti veriyor. İZSİAD üyeleri olarak biz de TAİDER’in hizmetlerinden yararlanalım ve kurumsallaşma yönünde adımlarımızı atalım” diye konuştu.
“TAİDER’e üye olun”
Özellikle Şerife İnci Eren’in dünyadan verdiği örneklerle beraber kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atmış olan kendi aile işletmesi İnci Holding hakkında verdiği bilgilerin önemine dikkat çeken Küçükkurt, “İnanıyorum ki bu toplantıdan sonra benim de üye olduğum TAİDER’e yeni üyeler dahil olacak. TAİDER’in bu yolda verdiği eğitim, seminer ve toplantılar son derece faydalı” dedi.

Kurumsallaşmaya emek verin
Yaptığı sunumda dünyadaki aile işletmelerinin kurumsallaşma oranlarından bahseden TAİDER Kurucu Başkanı Şerife İnci Eren, dünyada birçok ülkenin bu konuya bizlerden çok daha önce kafa yormaya başladığını ifade etti. Aile şirketlerinin üçüncü kuşak sonrasına taşınma konusunda ülkemizdeki oranın yüzde 4 olduğunu ifade eden Eren, “Ancak bu düşük oran yanıltmasın. Dünyada da yüzde 4, yüzde 6, yüzde 8 gibi rakamlar da çok. Bu konuya emek verirseniz sonuç alabiliyorsunuz” dedi.
 
Halka açılan şirketlerin kurumsallaşmayı oturttuğunu söyleyen Eren, “Almanya’ya da halka açılan şirket sayısı çok fazla olduğu için kurumsallaşma konusu aile şirketlerinin ana gündem maddesi oluyor ve bu konuya fazlasıyla eğiliyorlar. Bizim ülkemizde de TAİDER bu konuda çaba gösteren, emek koyan aileleri, aile temsilcilerini bir araya getirerek eğitimler, çalışmalar, yol haritaları çıkarıyor, fikir alışverişi yapmaları yönünde bir platform oluşturuyor” diye konuştu.