İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), korona virüs salgını nedeniyle internet üzerinden düzenlediği toplantılar dizisine devam ediyor.  Son olarak Beykent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Prof. Dr. Emin Akçaoğlu ile gerçekleştirilen online toplantıda ''Coronavirüs İş Modellerini Değiştiriyor mu?” sorusunun yanıtı arandı. Prof. Dr. Emin Akçaoğlu, pandemi sonrası bazı sektörlerin öne çıkacağını belirterek, “Dijitalleşme her sektörün gündemine girecek. Geleneksel anlayış her sektörde terk edilmek durumunda kalacak” dedi.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İZSİAD olarak pandemi sürecinde online toplantılar düzenleyerek hem pandemi sürecini hem de sonrasında bizi bekleyen gelişmeleri anlamlandırmak adına konunun uzmanlarını ağırladıklarını söyledi. Bu konuda uzmanların görüşlerinin çok değerli olduğunu söyleyen Küçükkurt, “Pandeminin tamamen bitmesi anlaşıldığı kadarıyla zaman alacak ve ekonominin bu yeni normale ayak uydurması gerekiyor. Bu süreçte en fazla etkilenecek sektörler nelerdir, atılması gereken adımlar nelerdir onları belirlemek gerekli ki önlemlerimizi alalım” diye konuştu.

Prof. Dr. Emin Akçaoğlu, yeni dönemin iş modelleri üzerine önemli değişiklikler yaratacağını belirterek, “Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkiliyor. Şuana kadar milyonlarca istihdam kaybı mevcut. En iyimser senaryoda dünya ekonomisi 5 trilyon dolar, en kötümser senaryoda ise 20 trilyon dolar küçülmesi bekleniyor. Bu anlamda kötü bir dönemde bu pandemiyle yüzleşen Türkiye de belli oranda küçüleceği aşikar” dedi.

“Salgın bekleniyordu, önlem alınmadı”

ABD merkezli bir vakfın 2007 tarihli bir raporunda önümüzdeki 10 yıl içinde büyük bir salgının olacağının ön görüldüğünü söyleyen Akçaoğlu, “Her yüzyılda iki üç salgın yaşıyor dünyamız. Bu öngörüldüğü halde önlem alınmamış olmasını hükümetlerin, siyasetlerin kısa vadeli düşünmesine bağlayabiliriz. İş dünyası da farklı düşünmüyor. Bıçak kemiğe dayanmadan önlem de almıyorlar, değişiklik de yapmıyorlar. Şimdi bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Bu süreçte bazı sektörlerin olumsuz etkilenirken başka alanlardan fırsatlar da yaratılabileceğini söyleyen Prof. Akçaoğlu, “Hizmetler sektöründe çok ciddi bir sorun yaşandığı aşikar ama hizmetler sektörüne bir yandan da bir takım fırsatların çıktığı da söylenebilir. İmalat sanayi sektörünün de, sözünü ettiğimiz hizmetler sektörü de başta olmak üzere, diğer etkilenen sektörlerle bağı anlamında sorun yaşadığını görmek zor değil” dedi.

Öne çıkan sektörler, dönüşen iş modelleri

Klasik iş modellerinin temel unsurlarını dikkate aldığınızda pandemi sonrasında bunların nasıl dönüşeceğini anlamanın kolaylaştığını söyleyen Prof. Akçaoğlu, “Sonuç itibariyle iş modelleri bağlamında pandemi, bizim sunduğumuz ürünü, hizmeti değersizleştirdi mi? soru bu olmalı. İkincisi biz bu değeri üretirken ihtiyaç duyduğumuz kaynakların temini anlamında pandemiyle beraber bir takım sorunlarla karşı karşıya mıyız? Bunların yanıtlarına bakmamız gerekli” dedi.  

Pandemi sonrasında öne çıkacak sektörlerden bir tanesinin bilişim olduğuna dikkat çeken Akçaolu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bütün sektörlerin bu dönemde dijitalleştiğini düşünürsek bilişim sektörü atılım yapacaktır. Faaliyet alanı ne olursa olsun, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösterin bir firma olsanız da hizmetleştirme anlamında hizmetler sektörüne de dahil olmak durumunda kalacaksınız. Hepimiz tarımın önemini çok iyi kavradık sanıyorum. Tarım ve tarıma bağlı sektörler öne çıkacak, gıda sektörü gelişecek. Medya sektörü dijital medya öne çıkıyor. Çevre sorunları gündemimize daha fazla girecek. Çevreye dayalı yenilikleri içerecek alanlar, hangi sektörde olursa olsun, çevreci teknolojiler ve üretimler bu dönemden sonra önemini arttıracak. Yenilenebilir enerji de daha çok öne çıkacak. Sağlık ekipmanları, sağlık sarfiyat malzemeleri, depolama, dağıtım, lojistik faaliyetleri öne çıkmasını beklediğimiz alanlar”