Türkiye Cumhuriyeti, devleti ve halkıyla en büyük bayrama hazırlanıyor. 29 Ekim 1923'te, dünya tek kişilik diktatörlüklere giderken sultanlıktan çıkmış bir ulusa Cumhuriyet hediye edildi. Osmanlı döneminde padişahın kulları olan halk, Büyük Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu bağımsız ülkede asıl aktör haline geldi. İnsan olmanın ve insan hakkıyla yaşamanın huzur ve refahına kavuştu. Temel hakların çok tartışıldığı bugünlerde ben Cumhuriyet'in bize getirdiği 10 temel hak üzerinde kısaca durmak istiyorum. Zira bu hakların değerini son zamanlarda daha fazla anlamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü bu haklar, onurlu yaşamının değişmez parçaları olarak önümüzde duruyor.

AYDINLIK VE ÇAĞDAŞ TÜRKİYE!
1-Yaşam Hakkı: Vatandaşın can güvenliği Anayasal güvence altına alınmıştır. Devlet halkına can ve mal güvencesi sağlamıştır.
2-Sağlık Hakkı: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm vatandaşlara devlet sağlık haklarından yararlanma hakkı vermiştir.
3-Eğitim Hakkı: Eğitim belirli bir gruba verilen hak olmaktan çıkarılıp tüm halka eşit olarak verilmiştir. Eğitimle birlikte Anadolu halkının ufku açılmıştır.
4-Kadınlara Seçme-Seçilme Hakkı: Toplumda yeri olmayan Türk Kadını, birçok Avrupa ülkesinden önce sosyal haklarını almıştır. Bunlardan en önemlisi de seçme ve seçilme hakkıdır.
5-Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü Hakkı: Hangi düşünceye sahip olursa olsun halkın düşüncesini ifade etmesi ve bunu açıklaması Anayasal güvenceye alınmıştır.
6-Din ve Vicdan Özgürlüğü Hakkı: Ülkede yaşayan her inançtan kişilerin dinlerini zorlama ve müdahale olmadan özgürce yaşamalarının önü açılmıştır.
7-Özel Hayatın Gizliliği Hakkı: Anayasal hak olarak her vatandaş, özel hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahip olmuştur.
8-Konut Dokunulmazlığı Hakkı: Vatandaşların konutlarına izinsiz girilmesinin önüne geçilmiştir. Bu durum yasa ile güvence altına alınmıştır.
9-Dilekçe Hakkı: Her vatandaşa şikayetini devlet makamlarına iletme ve çözüm isteme hakkı getirilmiştir.
10-Basın Özgürlüğü Hakkı: Basın özgürlüğü getirilmiştir. Basının özgür olmadığı ülkelerde diğer hakların takipçisi olmak mümkün değildir.

Son cümle: "Yaşasın Cumhuriyet..."