Mimar CV örnekleri konulu bu yazımızda; mimarlık alanında bir işte çalışmayı ve kariyer yapmayı düşünenler için, cv hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Mimar CV'leri Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer mesleklerde olduğu gibi, mimar CVleri (özgeçmiş) hazırlarken de dikkat edilmesi ve uygulanması faydanıza olacak bir takım bilgiler vardır. Peki, nedir bu dikkat etmemiz gerekenler? Gelin ve bunu birlikte öğrenelim. 

Yazma tarzınız söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gerekenler arasında; öncelikle, uzun paragraflardan kaçınmalı (şirketlerin insan kaynakları bölümü, CV incelemelerine maksimum 1-3 dk ayırıyor), birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalı, ''Times New Roman'' gibi kolay okunabilen karakterleri 11 ya da 12 punto ile yazmalı ve de imla kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Genellikle pek önemsenmiyor ama asla CV'nizde bir fotoğrafın gücünü küçümsemeyin. Takım elbiseyle ve gülümseyerek çekilmiş bir resminiz hem size daha profesyonel bir görüntü kazandırır hem de bu sayede işverenin dikkatini çekmenizi sağlayabilir. Yalnız, cv'ye koyacağınız fotoğrafın, silik veya arka planının karışık olmamasına önem vermeniz gerekmektedir.

Gerek işvereninizin size kolay bir biçimde ulaşması ve gerek ise sizi tanıması için; isminiz, adresiniz, iletişim bilgileri (telefon numaraları ve e-mailiniz), doğum tarihi, doğum yeri ve medeni durum gibi kişisel bilgilerinizi, özgeçmişinizin başına yazmalısınız.

CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir kısım da eğitim bilgilerinize yer vereceğiniz kısımdır. Mezun olduğunuz okulları ters kronolojik sıra ile yazmanız gereken bu bölümde, öğrenciyken aldığınız dereceleri ve genel not ortalamalarını da belirtebilirsiniz. Eğer yeni mezunsanız, bu bölüm başta olmalı. Fakat; daha önceden bir iş deneyiminiz varsa, bu kısmı yeni hazırladığınız cv'de , iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsiniz.

Geçmiş iş deneyimi; çoğu şirket tarafından cv değerlendirmesi yapılırken dikkate alınan en önemli bilgilerden birisidir. Başarılarınızı özellikle vurgulamanız gereken bu kısımda, geçmişte çalıştığınız yer veya yerlerdeki pozisyonunuzu belirterek altına bu pozisyonun sorumluluklarını ve genel olarak yaptığınız işleri kısaca listemelisiniz. 

CV'nizde önemli olan başka bir kısım da, bildiğiniz yabancı diller ve mimarlık programları gibi mimarlıkta da kullanabileceğiniz becerilerin olduğu beceriler kısmıdır. Bunun dışında bu kısma, başvurduğunuz pozisyon özelinde yazılabilecek becerileri de yazabilirsiniz.

Son olarak; her cv'de olduğu gibi, muhtemelen en önemli kısım olan referans kısmından da bahsetmeden olmaz.  Genelde iki referans yazılan bu kısımda; yeni mezunsanız, referanslarınızdan biri hocanızdan ve öbürü de stajyer olarak çalıştığınız yöneticiden olabilir. Eğer geçmiş iş tecrübeniz varsa, bu kısmı geçmişte çalıştığınız işyerlerinden bahsedebilirsiniz. Bunlara ek olarak farklı mimar cv örnekleri incelemeniz de faydanıza olacaktır.