Suriye’de PKK ile işgal altında tuttuğu 26 bin kilometrelik alanda radar sistemleri kurarak ‘uçuşa yasak bölge’ ilan eden Amerika, şimdi de bölgeye füze kalkanı kurmaya hazırlanıyor. Amerika'nın bölgede kalıcı olmaya çalıştığını söyleyen Deyrizor Askeri Meclisi eski Komutanı Fayez el Esmer, “Amerika bir sonraki adım olarak bölgeye füze kalkanı yerleştirmek istiyor. Amerika ayrıca İncirlik'e alternatif üs arayışlarını da sürdürüyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre; Amerika, 15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü olan İncirlik’e alternatif üs arayışlarını sürdürüyor. Türkiye ile bozulan ilişkiler nedeni ile İncirlik Üssü’nde bulunan tüm ABD savaş uçakları farklı üslere nakledildi. İncirlik’te ABD’ye ait nakliye, hava ikmal ve keşif uçakları dışında hava unsuru bulunmuyor. ABD yönetimi Irak’ta Viktori, Ayn el Esad ve Gayyara hava üsleri ile Suri- ye’de Rimeylan, Arab Işık, Tel Baydar ve Sırrin üslerini ope- rasyonel hava merkezlerine dönüştürüyor. Esmer, tüm bu girişimlerin bölgede kalıcı olma yolunda atılan adımlara paralel olarak PKK’ya moral verme mahiyeti taşıdığını kaydetti.

Suriye’de Fırat’ın doğusundaki PKK/YPG terör örgütü işgalindeki bölgelere gelişmiş radar sistemleri konuşlandıran ABD yönetimi, “uçuşa yasak bölge” ilan eden ABD, şimdi de sınırımıza füze kalkanı kurmayı planlıyor. Bölgede kalıcı olmak isteyen ABD, Haseke-Tel Baydar beldesi, Arab Işık ve Sırrin bölgelerinde 3 hava radar sisteminin inşaa sürecini tamamladı. ABD, PKK ile işgal altında tuttuğu 26 bin kilometrekarelik alanda 13 adet mobil ve sabit gözlem-istihbarat amaçlı radar sistemi kurdu.

KAOS PLANININ PARÇASI

Pentagon’un Haseke-Rimeylan ABD Üssü’ne füze kalkanı kurma konusunda hazırlık yaptığı bildiriliyor. Deyrizor Askeri Meclisi eski Komutanı Fayez el Esmer, ABD’nin radar sistemini kurma nedenini bölgede kalıcı olma niyetinin göstergesi olarak açıkladı. Esmer, “ABD bir sonraki adım olarak bölgeye füze kalkanı yerleştirmek istiyor. Bu tehlikeli adımlar uzun soluklu kaos planının bir parçası olarak görülmeli” dedi.

TÜRKİYE’Yİ İZLEYECEK

Esmer, Türkiye sınırına sıfır noktalarda aktif edilen radar üslerinin, sınırın Türkiye tarafında yaşanacak hava ve kara hareketliliğini izleme amaçlı kurulduğunu belirtti. “Bu girişim, Türkiye, Rusya ve İran’a yönelik bir tür gözdağı olarak görülmeli” diyen Esmer, bundan sonraki süreçte ABD uçaklarının Haseke, Rakka ve Deyrizor bölgelerinde daha aktif görev yapacağını söyledi. Esmer, üç ayrı noktadan alınan bilgilerin hava güçlerine aktarılarak koruma kalkanının sağlanacağını da belirtti.

PKK İLE YETİNMEYECEK

General Esmer, “Washington yönetimi Fırat’ın doğusu ile ilgili projeleri konusunda PKK’nın yeterli olmadığını gördü. Bu sebeple bölgede askeri varlığını daha da güçlendirecek. Ayrıca ABD’nin Suriye ve Irak içerisinde yürüttüğü faaliyetler yeraltı kaynaklarını sömürme konusunda ki kararlılığıdır” diye konuştu.

TERÖRÜN MERKEZİ

ABD’nin terör üssü olarak kullandığı İncirlik’in kapatılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bölgeye bütün lojistiğin aktarıldığı İncirlik, Türkiye için büyük bir güvenlik sorunu oluşturuyor. Türkiye ile yapılan mutabakat gereği 1955 yılından itibaren İncirlik Üssü’nü kullanan ABD, NATO konsepti dahilinde varılan antlaşma şartlarına rağmen İncirlik’i terör üssü olarak kullandı. Küba’da krizin baş gösterdiği 1962 yılında Rusya’nın uyarısı ile ABD’nin İncirlik’te Türkiye’nin bilgisi dışında Jüpiter füzeleri konuşlandırdığı ortaya çıktı. Yine 1955-1960 döneminde İncirlik’te gizli keşif balon birliği kuran Pentagon’un 5 yıl süresince İncirlik’ten havalanan casus balonlarla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği aleyhine askeri casusluk faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı.