İzmir Büyükşehir Belediyesi, “bütünşehir yasası”yla birlikte büyükşehire bağlanan Mordoğan’ın evsel atıksu ve yağmur suyu altyapısına uzun vadeli bir çözüm üretmek için çalışmalara başladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun'un tarihi, doğası, denizi ve nergis çiçekleriyle ünlü Mordoğan bölgesinde önemli bir altyapı çalışmasına başladı. Büyükşehir’e bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, kanal alt yapısı olmayan Mordoğan’a modern bir kanalizasyon şebekesiyle birlikte ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için harekete geçti. Mordoğan, Bütünşehir Yasası’yla birlikte büyükşehir sınırlarına katılmıştı.
 
İZSU, proje kapsamında yaklaşık 110 kilometre atıksu ve 8,5 km yağmur suyu hattı döşeyecek. Farklılık gösteren arazi kotları nedeni ile sekiz tane de terfi merkezi yapacak. Kurulacak altyapı sistemi Mordoğan Merkez, Ardıç ve eski köy yerleşimi de dahil olmak üzere Mordoğan’ın tamamına hizmet verecek.
 
Arıtma tesisinin projesi onaylandı

Sistem sayesinde kanalizasyon ve yağmur suyu ayrı ayrı toplanacak. Kanalizasyona herhangi bir sanayi atık suyu bağlanmayacak. Oteller, benzin istasyonları, araba yıkama tesisleri ve lokantalar atık sularını, suyun kalitesinin Mordoğan Atık Su Arıtma Tesisi (AAT) kıstaslarına uygun olması halinde atıksu şebekesine verebilecek.
 
Sulucadere mevkisinde 17 bin metrekarelik alanda kurulacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Tesis koku giderimli olacak ve arıtılmış sular ultraviyole ışınlarıyla çalışan bir sistemle dezenfekte edilecek. Arıtma tesisi için 2020 yılı içinde ihaleye çıkılacak.
 
 
Yerleşik nüfusu yaklaşık 4 bin 500 olan Mordoğan Mahallesi, İzmir’in popüler turizm beldeleri arasında yer alıyor. Yaz aylarında nüfus, yoğun dönemlerde 80 bine ulaşıyor.