TMMOB Peyzaj Mimarları İzmir Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İnciraltı Kent Ormanında Ağaç dikim etkinliği ve Basın açıklaması gerçekleştiridi
 
Yapılan toplantıya, TMMOB Peyzaj Mimarları İzmir Şubesinden Şube Başkanımız Elvin Sönmez GÜLER, Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz Esra DÜNDAR, Hande GÜNDEL, Betül ÇAVDAR ve Ozan DİNÇTÜRK, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Özay YERLİKAYA, TMMOB İKK Sekreteri Aykut AYDEMİR, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil KINAY, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı Proje Müdürü Müge Deniz BAL, PMOGenç üyesi öğrenciler katıldı. 
Yaptığımız basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır. 

YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE
2019 yılının ikinci yarısından itibaren peş peşe yaşadığımız çok sayıda olay aslında uzmanların onlarca yıldır vurguladığı çevre krizinin artık kapıda olduğunun göstergeleri olarak yorumlanmakta ve geldiğimiz noktada artık parçacıl tür ya da alan koruma yaklaşımlarının yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Artık, dünyanın dayandığı sistemi, döngüleri, işleyişi garanti altına alacak yaklaşımların ivedi olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.  İvedi ifadesi burada önemle vurgulanmalıdır, çünkü değişim hızı büyük bir ivme kazanmıştır ve ülkemizde dahil tüm toplumları tehdit eder bir hal almıştır. Son yıllarda dünyada hayata geçirilen iyi uygulama örneklerine bakıldığında, toplumların çevre ve iklim krizine adaptasyon kapasitesi artırmada en önemli silahın, hala temel ekosistem servislerini sağlayabilen doğal ekosistemler olduğu açık bir biçimde görülmektedir. Bu nedenledir ki Birleşmiş Milletler 2021-2030 yıllarını ekosistemlerin sağlığının yeniden kazandırılmasına atıf yaparak “Ekolojik Restorasyon On Yılı” olarak ilan etmiştir. Ancak, ekosistemlerin iyileştirilmesi tek başına yeterli görülmemekte, enerji-madde ve yaşam akışını sağlayacak şekilde birbiri ile ilişkilendirilmesinin yaşamsal önemine de dikkat çekilmektedir.
Biz peyzaj mimarlarının Frederick Law Olmsted’ten bu yana vurguladığımız ve son yıllarda yeşil altyapı olarak kavramsallaştırdığımız bu ilişkilendirme süreci insan yaşamının devamı için bir zorunluluk hâline gelmiştir. Özellikle de, çevre ve iklim krizine karşı en kırılgan alanlar olarak tanımlanan kentlerin dayanıklılığını arttırabilmek için kent çeperinde yer alan doğal alanların etkilerinin, dolayısıyla ekosistem hizmetlerinin kentsel yeşil alanlar ile kent merkezlerine taşınması son derece önemlidir.
Dört bir yanı Gediz Nehri ve Deltası, Nif Dağı ve Çayı, Inciraltı, Çakalburnu Dalyanı, Yarımada gibi son derece özellikli ekosistem ve dolayısıyla habitatlar ile çevrili olan İzmir kenti bize bu konuda büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bununla birlikte, yaşam destek sistemi olarak görülmesi gereken bu alanlara sahip çıkmak, iyileştirmek ve korumak yerine tüm bu ekosistemlerin sağlığını geri döndürülemeyecek şekilde bozabilecek mega proje örneklerinin her gün bir yenisi ile karşı karşıya kaldığmız bir dönemi yaşıyoruz.
Yerleşim alanlarının genişlemesi yeşil alanların giderek yok olmasına neden olmaktadır ve yanlış uygulanan kentsel politikalar, hızlı nüfus artışıyla birleşince yaşayan mekanlarımız olan yeşil alanlar kentteki varlığını sürdürememeye başlamıştır. Bu nedenle meslektaşlarımıza ve kentler üzerinde söz sahibi olan her kademeden yöneticilerimize önemli görevler düşmektedir. Bu alanları yaşatmayı ve özellikle kentsel alanlardaki yeşil alan oranını ve bağlantısallığını arttırmayı kendilerine ilke edinmelidirler.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi olarak, bu anlayışın takipçisi olmayı görev bilerek, süreç içerisinde vermiş olduğumuz mücadeleler ile özellikle İzmir kenti için büyük değere sahip alanların korunmasına ya da kazandırılmasına katkı koymanın sorumluluğunu taşıyoruz. Kültürpark ve İnciraltı Kent Ormanı’nın, başka bir ifade ile Kentin Akciğerleri’nin günümüze kadar korunabilmesi için verdiğimiz mücadelede bugün yaşanan gelişmelerle birlikte harcadığımız çabalar hız kazanarak devam edecektir. Yıllar öncesinde moloz döküm sahası olan bu alanın rehabilite edilerek, kent ormanına dönüştürülmesinin bugün kente sağlamış olduğu faydalarının görmezden gelinmesi ya da sürecin unutulmuş olması kent hafızasına yapılan bir ihanettir.
 
• 420.000 m2’lik alan üzerine kurulu olan Kültürpark ve 7000 dekarlık alanda varlığını sürdüren İnciraltı Kent Ormanı iklim değişikliği ile mücadele de tampon noktalar olmaları ile İzmir’in en önemli alanlarındandır.
• İnciraltı bölgesi gerek EXPO-2015 adaylığı sürecinde olsun gerekse tüm uyarılara rağmen Turizm Merkezi haline getirilme çalışmalarında olsun alanın doğal nitelikleri, tarımsal nitelikleri ve doğal sit olma özelliği görmezden gelinerek yok edilmeye çalışılmakta ve büyük bir rant kavgası içine çekilmekten bir türlü kurtarılamamaktadır. 
 
Bugün bu alanlar üzerinde gerçekleşen bütün olumsuz koşullar ile mücadele edilmemiş olsaydı, yeşil dokusuyla birçok canlıya ev sahipliği yapan bu alanlar bina kütlelerinin evi haline gelecekti. Kent halkı nefes alacak yer bulamayacak ve özellikle Covid-19 pandemi döneminde rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlar konusunda sıkıntı yaşayacaklardı. Özellikle pandemi sürecinde açık yeşil mekanların varlığına olan ihtiyacı tüm ülke hatta tüm dünya açık bir şekilde görmüştür.
TMMOB’a bağlı meslek odalarından biri olarak her zaman kentlerdeki nitelikli yeşil alanların varlığını yaşatmak ve arttırmak için çabalamaya devam edeceğiz. Plansız yapılaşmalara, sit alanların yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Bilimsel veriler ışığında kamu yararını her zaman gözeteceğiz ve uygulanan yanlış politikaların karşısında olmaya devam edeceğiz.  
 
Kamu oyuna saygıyla duyururuz.
 
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi
 14. Dönem Yönetim Kurulu