24. Uluslararası İşletmecilik Kongresi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) iş birliğinde İzmir'de başarıyla tamamlandı. Bu yıl ilk kez akademi ile iş dünyasını aynı çatı altında buluşturan kongre, üç gün boyunca akademi, sanayi ve kamu temsilcilerini bir araya getirdi. Türkiye'nin dört bir yanından ve 15 farklı ülkeden gelen akademisyenlerin sunduğu toplam 90 bildiri, işletmeciliğin bugünü ve geleceğine dair önemli açılımlar sundu. Kongre'nin son gününde de Kongre bayrağı 25. İşletmecilik Kongresi'ni gerçekleştirecek olan Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne teslim edildi.
Kongreye Büyük İlgi
Kongre, İzmir İktisat Kongre Merkezi'nde yapılan açılış töreniyle başladı. Ardından üç gün boyunca Yaşar Üniversitesi kampüsünde bildiriler, paneller ve çalıştaylarla devam etti. Dijitalleşmeden döngüsel ekonomiye, yapay zekâdan finansmana kadar pek çok başlıkta hem akademik hem sektörel içerik üretildi. Teori ile pratiği buluşturan kongre, alanında öncü isimlerin katılımıyla tamamlandı.
Döngüsel Ekonomi ve Lojistik Paneli
Açılış töreni sonrası yapılan kongrenin ilk panelde sürdürülebilir lojistik politikaları ve sanayi entegrasyonu öne çıktı.
Moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü NilayTatlısöz, Borusan Lojistik eTA Satış ve İş Geliştirme Direktörü Orhan Terzioğlu ve DEÜ NANORES Ar-Ge Ltd. Temsilcisi Doç. Dr. İstemi Berk katıldı.
Panelde yeşil lojistik, karbon ayak izi azaltımı ve bölgesel tedarik zinciri stratejileri değerlendirildi.
Teknoloji Yönetimi ve Endüstri 4.0 Paneli
Moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erhan Ada'nın yaptığı Teknoloji Yönetimi ve Endüstri 4.0 panelinde Endüstri 4.0'ın işletmelere etkileri ve dijitalleşmenin yol haritası tartışıldı.
Panele konuşmacı olarak Yaşar Bilgi Teknoloji ve Yazılım Geliştirme Müdürü Ferudun Atakan, İnci Holding OT/OPEX Müdürü Onuralp Kazım Tümer, Monovi Bilgi Teknolojileri İş Geliştirme ve Proje Direktörü Çağlar Turkal katıldı. Panelde yapay zekâ destekli üretim, akıllı sistemlerin entegrasyonu ve teknolojik dönüşümün KOBİ'ler üzerindeki etkisi konuşuldu.
Dijital Dönüşüm Paneli
Moderatörlüğünü Vekili Prof.Dr. Yılmaz Gökşen'in yaptığı "Dijital Dönüşüm' panelinde dijitalleşmenin sektörel yansımaları ve kurumsal adaptasyon süreçleri ele alındı.
Panele konuşmacı olarak Norm Holding Teknoloji ve Dijital Dönüşüm Direktörü Kerim Akhisaroğlu, Hugo Boss Bilgi Teknolojileri Grup Yöneticisi Erkut Ekinci katıldı.
Dijital dönüşümün dijitalleşme yolculuğu ile karıştırılmamasının dikkat çekildiği panelde, Veriye dayalı üretim sisteminin artık zorunluluk olduğu vurgulandı.
Finansmana Erişim ve Halka Arz Paneli
Moderatörlüğünü İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz'in yaptığı 'Finansmana Erişim ve Halka Arz' Panelinde sermaye piyasalarının şirketler için sunduğu fırsatlar ve halka arzın stratejik önemi masaya yatırıldı.
Panele Sermaye Piyasası Kurulu Baş Uzmanı Doç. Dr. Yener Coşkun, Dinamik Isı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş ve Marbaş Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı T. Metin Ayışık katıldı.
Halka arz süreçlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı panelde kurumsallaşma yolculuğunda firmalar açısından halka arzların önemi ve faydaları hem firma yönünden hem de SPK penceresinden bakışla dinleyicilere aktarıldı.
Gün Boyu Uluslararası Bildiriler ve Sunumlar Yapıldı
15 farklı ülkeden gelen davetli konuşmacılar işletmecilik alanında küresel bakış sundu. Kongre boyunca toplam 90 akademik bildiri sunumu gerçekleştirildi. Hindistan Teknik Eğitim Konseyi Direktörü Prof. Dr. Sunil Luthra ve Uluslararası Yüksek Etki Faktörlü Dergilerin Editörlük görevini yürüten ve aynı zamanda Londra Metropolitan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anil Kumar işletme, eğitim, sürdürülebilirlik, endüstri 4.0 ve yeni trendler üzerine birer konuşma gerçekleştirdi.
Kapanışta Kongre Değerlendirildi
Kongre'nin üçüncü gününde DATABEEG ile Veri Bilimi sunumu sonrası Uluslararası İşletmecilik Kongresi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Şükrü Akdoğan moderasyonunda kapanış oturumu gerçekleştirildi. Kongre değerlendirilmesinin yapıldığı etkinlik sonunda önümüzdeki yıl kongreyi düzenleyecek olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne kongre bayrağı teslim edildi.
Yapıcı: "Üniversite ve iş dünyasını aynı masada buluşturduk"
Kapanış töreninde konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Yapıcı, bu kongrenin, teori ile pratiğin bir araya geldiği ender buluşmalardan biri olarak tarihe geçtiğini söyledi. Bu fikrin ilk gündeme geldiğinde çok heyecanlandıklarını söyleyen Yapıcı, "Üniversitelerle iş dünyasını aynı masada buluşturmak, özellikle işletme disiplini için elzemdi. Kongre boyunca iş insanlarının sektörel tecrübeleriyle akademik bilgi birleşti. Bu modeli İzmir'e özgü hale getirerek sürdürülebilir kılmak istiyoruz" dedi.
Erdem: "İzmir için kalıcı olmalı"
İZSİAD Yaşar Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen kongrenin fikir babası İZSİAD Genel Sekreteri Prof. Sabri Erdem ise bu kongrenin ilk kez bir STK ile üniversite iş birliği içinde yapılmasının çok önemli ve değerli olduğunu vurguladı. Yaşar Üniversitesi ile güçlü bir protokolleri olduğunu ve bu sayede çok verimli bir çalışma ortaya koyduklarını anlatan Erdem, "Artık bu modeli neden kalıcı bir yapıya dönüştürmeyelim? İzmir'in bilimsel mirasına uygun olarak, işletmecilik kongreleri neden bu kentte kök salmasın?" diyerek gelecek dönemde bu kongrenin İzmir özelinde kalıcı olması gerektiğini ifade etti.
Ataman: "Sanayi akademi buluşması çok değerli"
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Görkem Ataman ise 15 ülkeden bildirilerin geldiği, uluslararası akademi dünyasından son derece değerli hocaların ağırlandığı, verimli bir kongreyi tamamladıklarını söyledi. Paneller ile sanayi ve iş dünyasının fikirlerini akademi dünyasının dinlemesi açısından son derece faydalı geçtiğini söyleyen Ataman, "Önümüzdeki kongrelerde özellikle sanayicileri, iş dünyasını akademik bildirilerin sunumlarına daha fazla dahil etmek için çaba gösterilmeli, akademinin çalışmalarına sanayicilerin, iş dünyası temsilcilerinin yorumları bizim açımızdan da ufuk açıcı olacaktır" diye konuştu.
Kapanış oturumu sonrası kongre katılımcılarının katılımı ile Basmane turu düzenlendi.