24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile “kapitülasyonlar”ın yürürlükten kaldırılmasını takiben, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, TBMM tarafından 20 Nisan 1926’da kabul edilen “Kabotaj Kanunu,” 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanunla, “Türkiye karasularındaki [akarsu ve göller dahil] liman ve kıyılar arasında yük ve yolcu taşımacılığı, dalgıçlık-kılavuzluk (pilotaj)-römorkaj hizmetlerinin, Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılması kesinlik kazanmıştır.”

Yine aynı kanuna göre, “yabancı uyruklu gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği de kabul edilmiştir.”

İşte o nedenledir ki, ülkemizde her yıl “1 Temmuz” günü, “Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı” olarak çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlanır.

İzmir’li gemisever şair-yazar Dr. Güntürk Üstün de, bu anlamlı günü aşağıda yer alan şiiriyle kutlamak istemiş.

Keyifli okumalar dileklerimizle.

MAVİ KABOTAJ

Vazgeçilmez mavi renk varsa

Vardır açıklı, koyulu tonları da

Gözleri ferahlatan deniz mavisi varsa

Vardır onu gözeten gök mavisi de

Kıyı şeritlerinde mavi varsa

Vardır dipsiz derinliklerde de

Anadolu mavisi varsa

Vardır Trakya mavisi de

Akdeniz mavisi varsa

Vardır Ege, Marmara ve Karadeniz mavisi de

Mavi renk umutla çalışıp üretmekse

Vardır limanlarla tersanelerin mavisi de

Mavi renk kalıcı barışsa

Vardır savunma ve caydırıcılığın mavisi de

Denizcilik mavisi varsa

Vardır maviye yakışan beyaz da

Mavilikler bayraksa

Vardır maviliklerin yurdu da

Mavi, "Ben en çok turkuazım" derse

Vardır elbet anlamlı bir açıklaması da

Kabotaj mavisi varsa

Vardır Ata'nın gözlerinden yansıyan sönmez ışıldakta

Güntürk Üstün-2023

***

Güntürk Üstün’ün Kısa Özgeçmişi

Ankara’da doğdu. İlköğrenimini tamamladığı İzmir’de, Ege Tıp Fakültesi’nden                1988 yılında “tıp doktoru” olarak mezun oldu. İlaç sektöründe çalışmaya karar verince, 1994 yılının ilk aylarında İstanbul’a yerleşti. O tarihten 2014 yılı sonuna dek, Türk İlaç Sektörü’nde “medikal müdür” olarak görev yaptı. 1969 - 1985 yılları arasında, pek çok yaşıtı gibi yoğun biçimde şiirle uğraştı. Ancak yazdıklarını, çocuk - gençlik - okul gazete ve dergileri dışında bir edebiyat yayın organında yayımlatmayı başaramayınca, biraz da kırgınlıkla 1985 yazında şiir yazmayı tamamen bıraktı. 2006 yılı ilkbaharında yeniden şiire yönelerek, bu kez bir tür kesin dönüş yaptı.                  O tarihten beri de aksatmadan şiir yazmayı sürdürüyor. Şiirleri Türkiye’deki çeşitli edebiyat dergileriyle antolojilerinde yayınlandı. Ayrıca, farklı yazarların editörlüğünde çıkmış ve farklı yazarlarca kaleme alınmış birtakım kitaplarda da birer şiiri yer aldı. Şu ana dek yayımlanmış 11 kitabı bulunan, şiirlerinin temel temalarını doğa ve insan ilişkileri ile yol ve yolculuk ağırlıklı günlük yaşam kesitleri oluşturan ve iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Güntürk Üstün, halen yeni yapıtları üzerinde çalışmaktadır.