Kadınlarda en sık karşılaşılan karın içi tümörlerden birisi miyomdur. Rahim kas dokusunda gelişen ve kanser özelliği taşımayan tümörlerdir.

Miyomlar genel olarak üreme çağındaki kadınlarda sık bir şekilde görülür. Regl olmayan kadınlarda ise miyom görülmez. Kırk yaş ve üzerindeki kadınlarda ise miyom görülme ihtimali %50-60 civarındadır.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?

Miyom varlığı çeşitli belirtiler ile anlaşılabiliyor. Bu belirtileri yaşayan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasında fayda vardır.

Miyom belirtileri şunlardır;

  • Ağrılı, yoğun ve uzun süreli regl kanamaları.
  • Karın içi basınç ve uzun süren ağrılar.
  • Ağrılı cinsel ilişki.
  • Sık sık idrara çıkma ve idrarı tam yapamama hissi.

Genel olarak miyom belirtileri bu şekilde sıralanıyor. Bu belirtileri kendisinde gören kadınların sağlık kuruluşuna başvurmasında her zaman fayda vardır.

Miyom Hangi Durumda Alınmalıdır?

Miyomlar, bazı durumlarda ameliyat ile alınıyor. Eğer kişi için tehlike çanları çaldırıyorsa bu miyomlar ameliyatla birlikte alınır.

Miyom alınma durumları şunlardır;

  • Hızlı bir şekilde büyüyorsa.
  • Regl kanamalarında ciddi oranda artışa neden oluyorsa.
  • Düşüğe yol açıyorsa.
  • Hamileliğe engel oluyorsa.
  • Çevre organlara baskı uyguluyorsa.

Bu durumlara göre miyomların ameliyat yöntemiyle alınması sağlıyor. Eğer bu durumlar yaşanmıyorsa miyom alınma işlemi gerçekleştirilmez.

Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sürekli olarak büyüme gösteren ya da normal boyutu büyük olan miyomların kesin olarak alınması gerekiyor. Eğer bu miyomlar alınmazsa rahmi burkabilir. Bu da kimi durumlarda kısırlığa neden olur. Aşırı derecede büyük olan miyomlar alınmadığı zaman bulantı ve yüksek ateşe neden olurlar.

Miyom Çok Büyürse Ne Olur?

Miyomların büyümesi el ile hissedilebilir. Bunun için kadınların karın bölgelerine dokunmaları yeterli olacaktır. Bu dokunuştan sonra miyomun büyüdüğü rahatça anlaşılabilir.

Miyom büyüdüğü zaman erken doğuma veya düşüğe sebep olabilir. Zaten hızlı bir şekilde büyüme gösteren miyomlara tıbbi müdahaleler uygulanır.

Miyom İdrar Kesesine Baskı Yapar Mı?

Miyomlar, idrar kesesine baskı uygularlar. Bunun sonucunda da sık idrara gitme ve kasık ağrısı meydana gelir. Ayrıca rahmin arkasına doğru büyüme gösteren miyomlar, kalın bağırsaklara baskı yaparlar. Bu da kabızlığa ve cinsel ilişki esnasında sancılara neden olur.

Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

Miyomlar, 'Miyomektomi' adı verilen bir tedavi yöntemiyle oldukça hızlı bir şekilde alınabilir. Bu tedavi sayesinde rahme zarar vermeden miyom çıkartılır.

Diğer tedavi yönteminde ise 'Histerektomi' tercih edilir. Bu tedavi yönteminde ise rahim komple alınır. Histerektomi yöntemi ile beraber hasta üreme özelliğini tamamen kaybeder.Gaziantep miyom ameliyatı yapan doktorlar için linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Miyom Kaç Cm Olursa Tehlikeli?

8 cm ve 10 cm arasındaki miyomlar baskı konusunda diğer boyutlara oranla son derece zararlıdır. Bu boyutlara sahip olan miyomlar iç organlara karşı baskı uygulamaya başlarlar. Bunların yanı sıra standart bir miyom boyutu bulunmaz.