Son günlerde herkes faturaları konuşuyor. Elden ele elektrik, doğal gaz faturaları dolaşıyor. Son gelen ile bir önceki fatura yan yana konuluyor. Aradaki fark bulunmaya çalışılıyor. Elektrik faturasında 1 Ocak’ta geçerli olması gereken zammın Aralık ayına da yansıtıldığı dedektif ruhlu aboneler tarafından daha ilk gün ortaya çıkarılıyor. Enerjiye, yüzdelik rakamını unuttuğumuz zam oranları herkesi etkiliyor. Emekliyi de, iş insanını da. Evdekiler asgari ücret zammından ne kadar faturalara ayıracağı hesabını yaparken, son zamlar üretime ek maliyet bindirdi. Doğal olarak bu zamlar önümüzdeki günlerde ürün fiyatlarına yansıyacak. Akaryakıta yapılan zamlar taşıma maliyetlerini yükseltti. Sosyal medyada önüme gelen bir videoda şöyle bir diyalog var. Pazar yerinde emekli olduğunu düşündüğüm bir teyze pazarcıya soruyor: -Dolar düştü bu fiyatlar neden düşmüyor? Tam tersi yükseliyor! Pazarcı teyzeye cevap veriyor: -Patatesi dolar taşımıyor teyze. Kamyon taşıyor. O da mazot içiyor. Mazot 14 liraya dayandı. Haberin var mı?... Teyzenin arabası olmadığı için akaryakıt zammından haberi yok. Arabası olsa da, olmasa da mazot zammına o da ortak oluyor. Sistem böyle işliyor. Enerji fiyatları pandemiden dolayı dünyada yükselerek devam ediyor. Ama bunun önlemini birçok ülke, vatandaşı lehine alıyor. Bizde de bazı önlemlerin acilen devreye sokulması gerekiyor. 

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ İÇİN ÖNERİLER
Elektrik ve doğal gaza kademeli fiyat düzenlemesi geldi. 150 kilovatsaatten sonra fiyat yükseliyor. Fakat ortalama bir evin tüketimi 230 kilovatsaat. 150 rakımı acilen 230 olarak güncellenmeli. Daha da önemlisi zamlar tekrar gözden geçirilmeli.  Dar gelirli ailelere ücretsiz elektrik ve doğal gaz fatura yardımı şeffaf biçimde yapılmalı. Elektrik faturasında TRT payının kalkması güzel ve iyi oldu. Aynı şekilde kayıp-kaçak bedeli de kaldırılmalı. Banka kaybettiği veya çaldırdığı parayı mudilerden almaz, alamaz. Kayıp-kaçak bedeli adil ve vicdani değil. Elektrik, doğal gaz ve suda KDV yüzde 01 olarak güncellenmeli. Yoksulluktan dolayı kimsenin elektrik ve doğal gazları kesilmemeli devlet bu hanelere yardımlarını sürdürmelidir. 

Son cümle: “Kara kışın tam ortasındayız. Havalar iyece soğudu. Bu soğuklarda kimse aç-açıkta kalmasın. Hiçbir çocuk üşümesin. Devlet milleti için vardır…”