Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ev sahipliği, Dünya Gazetesi ve Daha İyi Yargı Derneği’nin ortaklaşa organizasyonu ile TÜRKONFED, EBSO, İZTO, ESİAD, İZSİAD ve EGİAD’ın destekleriyle “Daha Rekabetçi Ekonomi İçin A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” paneli düzenlendi.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün’ün sunumu sonrası düzenlenen ve moderasyonunu Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın yaptığı panelde ESİAD Başkan vekili Sibel Zorlu, Hukukçu Aydın Buğra İlter, İş İnsanı Necmi Çalışkan iş dünyasını ve ekonomiyi hukuki pencereden bakarak değerlendirdiler.

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Salih Özen, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, EGİKAD Başkanı Emre Pınar Kılıç ve EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer katıldı.

Toplantının açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, Daha iyi Yargı Derneği’ne ve Dünya Gazetesi’ne herkes için hayati olan yargı reformu konusunun böylesi geniş bir katılımla masaya yatırılmasından dolayı teşekkür ederek başladı. Odaların bu tarz bir toplantıya katılım göstermesinin çok değerli olduğunu vurgulayan BASİFED Başkanı Kasalı, farklı illerde de düzenlenecek bu toplantılar için diğer odalara örnek olduklarını söyledi.

İş dünyası temsilcileri olarak Daha İyi Yargı Derneği’nin tartışmaya açtığı Yargı Reformu konusunda bilgi edinmek için burada olduklarını söyleyen Kasalı, Türkiye iş dünyasının yaşadığı zorluklara rağmen ayakta kalmayı başardığını söyledi.

Kasalı: “Ekonomi yönetimi kişisellikten arındırılmalı”

İşletmelerin kurumsallaştırılarak kişisel hatalardan kurtarıldığı ve sürdürülebilirlik kazandırıldığı gibi devletin ekonomi yönetimini de kişisel tercihlerden, iyi niyet ve basiret tartışmalarından kurtarıp, kurumsal, öngörülebilir ve bilimsel kararlar alır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken BASİFED Başkanı Kasalı, “Benzer seviyelerden başladığımız yolculukta Güney Kore şirketlerinin birer dünya oyuncusu olduğu noktada bizlerin ancak krizleri atlatabilir vaziyette kalmış olması çok acı. Ancak artık yaşadığımız krizlerden ders çıkarmaya ve başarılarımızı kalıcı hale getirme zorunluluğumuz var” dedi.

Büyük çoğunluğu aile şirketleri statüsünde olan şirketlerimizin yüzmeyi öğrendikleri derelerden, göllerden çıkarak okyanusa açılma vaktinin çoktan geldiğini söyleyen Kasalı, “Türkiye artık dünya çapında faaliyet gösteren işletmelere kavuşmak zorunda. Süper Lig’e çıkıp Süper Lig kurallarına uymadan da oynamak mümkün değil” dedi.

Türkiye işletmelerinin artık kurumsallaştıklarını hatta halka açılmaya da başladıklarını hatırlatan Kasalı, “Ancak bunlar yetersiz. Türkiye’de yargının ve hukukun üstünlüğünü uluslararası seviyeye çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bizim bütün meselemiz bu” dedi.

Kasalı: “Hukuk ekonomik başarının temeli”

Uluslararası şirketlerin devletler gibi faaliyet gösterdiğini, global şirketlerle tedarik ve benzer sözleşmeler yaparken Türk firmalarının çok zorlandığına dikkat çeken Kasalı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü toplumumuzda hukukun üstünlüğü ve yargının etkinliği küresel gelişmelere göre çok geride kalıyor. Gelişmiş ülkelerle yarışabilmek, büyük ülke pazarlarına kendi adımızla girebilmek için ihtiyaç duyduğumuz hukuka duyarlılığı ve buna bağlı olarak iş disiplinini tüm topluma öğretmesi gereken kurum ise yargıdır. Demokrasi ve ekonomik gelişim için de yargı hayati önem arz ediyor. Hukuk, ekonomik başarının temeli. Bu alanda gördüğümüz sorunların giderilmesi için daha yüksek sesle onları dillendiriyoruz. Yargı reform önerilerini de bu kapsamda değerli buluyoruz”

Gün: “Yargı reformu ile en karışık dava 4 ay sürer”

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, Türkiye’nin hukuki ve adli yargı sürecini geçmişten günümüze örneklerle anlattı. Bir yargı reformunun artık kaçınılmaz olduğunu ifade eden Mehmet Gün, “Bugün karışık olarak adlandırılan davaların 20 yıla kadar süren örneklerini görüyoruz. Doğru bir yargı reformu ile en karışık davanın 3 4 ay içinde çözülebilmesi mümkün. Bu sebeple reform şart” diye konuştu.

Panelde hukuk ve adalet vurgusu

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde yapılan panelde ise iş insanı Necmi Çalışkan, Türkiye iş yaşamında belgeli çalışmama alışkanlığı olduğunu söyledi. Bunun akabinde çıkan sorunlarda firmaların büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen Çalışkan, “Bu belgesizlik de hukuki korumayı temin etmede sorun teşkil ediyor” dedi.

Hukukçu Aydın Buğra İlter yargı reformunun gerçekleştiğini görmeyi dilediklerini söyleyerek, “Uyuşmazlık hukuku bir kültür meselesi. Uyuşmazlığı doğru yönetebilmek için alt yapısında bir sözleşme yönetimi olmalı. Ve tüm bunların akabinde uzlaşma ile iş yapma kültürüne sahip olunması gerekiyor. Bu bizim toplumumuzda biraz eksik. Mahkemelerin iş yükünün fazla olması da yorgunu yokuşa sürmek isteyen tarafın işini kolaylaştırıyor. Bu sebeple mahkemeleri rahatlatacak, hakkaniyetli ve hızlı karar verebilmelerini sağlayacak bir yargı reformu şart” dedi.

ESİAD Başkan Vekili Sibel Zorlu da aile şirketlerinin yapısı ve karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi verdi. Aile şirketlerinin genelde kendilerini yöneten ikinci, üçüncü kuşaktan daha yaşlı olduğunu söyleyen Zorlu, “Kendi değerlerimizi korumak geliştirmek ve geleceğe taşımak zorunayız. Ben bir iş insanı olmanın ötesinde birey olarak barış istiyorum, adalet istiyorum ve güçlü kurumlar istiyorum. Bunlar olmadan atılacak adımlar ister ekonomide olsun, ister sanayide isterse kurumlarda olsun, diğer nesillere geçmiyor ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunamıyor” diye konuştu.