Şimdilerde biz tüketicilere yeni bir oyun daha oynanıyor.
''Ürün fiyatını yükseltip kaliteyi düşürmek.''
Yüksek enflasyon nedeniyle uzun bir süredir fiyat artışları bir türlü durmak bilmiyor. Bunun yanı sıra uygulanan bir oyun daha var o da; fiyatı alabildiğine her hafta artıp kaliteyi aşağı çekmek ve ürünü kalitesizleştirmek.
Verebilecek o kadar çok örnek var ki bu konuyla ilgili olarak.
Örneğin ürününü yıllardır aldığımız bir 'Kutu Mendil' firması fiyat artışının başladığı ilk hafta iki katına çıkardığı rakamla yetinmeyip diğer hafta kutusunun boyutunu küçülttü.
Bu ne demek oluyordu?
Küçülen kutunun içine giren kağıt mendil miktarı da azaltılıyor ve firma yeni bir kar sağlıyordu.
Ekonomiden anlamaya gerek yok, beyni çalışan her birey şunu sormalı firmaya ve yetkililere:
Nedir bu fazla kazanç hırsınız?
Nedir bu denetimsizlik?
Yaşam içinde şimdiye kadar belli bir düzeyde yaşamışsanız onu bulmak değil ona yaklaşabilmek için çok zorlanıyorsunuz artık.
Toplumda insanların birbirine olan güven, sevgi ve saygısı yaklaşık yirmi yıl içinde tüketildi, yok edildi. Şimdi kişisel güvensizliğe bir de alışveriş yaptığınız yerlerdeki güvensizlik eklendi.
Kendisini 1990 yılında kaybettiğimiz Cumhuriyetimizin ilk öğretmenlerinden annem zeki bir kadındı. Zaman zaman kendince ülke sorunlarıyla ilgili yorumlar yaparken şunları söylerdi:
''Bizim gibi kitlesel eğitimi tamamlanmamış bir ülkede demokrasiye geçiş bu kadar erken olmamalı, kademe kademe olmalıydı. Ayrıca biz 2. Dünya Savaşına girmedik. Eşleri, babaları, çocuklarımızı kaybetmedik. Ancak toplumda ahlak kaybına uğradık. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi bir ülkenin kahramanları kadar hainleri de çok olduğundan bu hainler savaş yıllarını fırsat bilip karaborsacılığa, üçkağıtçılığa ve her türlü hainliğe soyundular.''
Bu gün de hak edilmeyen, haram zenginliğin içindeki birtakım insanların zenginliğinde; karaborsacılık, fırsatçılık yatıyor olabilir annemin ifade ettiği gibi.
Sonuç olarak;
Sürekli fiyat artışı yanı sıra kalitenin düşürülmesinin kontrolu, denetimi ve de tüketicinin durumu kimin sorumluluğunda acaba?..