Türkiye'de her hafta hatta her gün yeni bir olaya uyanıyoruz. Siyasetin açmazları içinde ortaya çıkan yasaklar toplumu derinden etkiliyor. Bu sefer her kesimin konuştuğu konu sosyal medya platformu Instagram oldu. Bu platforma gelen yasak, genci-yaşlısı, kadını-erkeği kısacası toplumun tüm katmanlarını etkiledi. Bir sosyal medya platformunun kapatılması neden bu kadar toplumu etkiler? Bu sorudan ortaya çıkan sonuçları değerlendirmek için derin sosyoloji bilgisine sahip olmak gerekmiyor. 85 milyonluk bir ülkede 58 milyon kişinin Instagram kullanıcısı olduğunu düşünürseniz neden etkilemesin? Sanırım Türk toplumu olarak sosyal medya platformlarında yatıp kalkıyoruz. Sosyalleşmek isteyenler, ticaret yapmak isteyenler, siyaset yapan ve yapmak isteyenler, sporcu, aktör, manken, doktor, şifacı, astrolog, falcı kısacası aklınıza gelen kim varsa bu adreste iş yapmaya çalışıyor. Instagram hayatımızı öyle esir almış ki ondan sanırım ancak böyle yasak getirilmesiyle uzaklaşabiliyoruz. Hatta uçuk bir durum yazayım bazı evlerde iletişim odadan odaya bu kanal üzerinden yapılıyormuş. Kısacası bu mecranın birçok konuda etkileme gücü çok yüksek. 

Kurtuluşun ve Cumhuriyetin Temeli: Sivas Kongresi Kurtuluşun ve Cumhuriyetin Temeli: Sivas Kongresi

INSTAGRAM SADECE BİR SOSYAL MEDYA MI?
Instagram'ın dünyada 2 milyarın üstünde aktif kullanıcısı var. Sadece bu sayı bile bu Instagram'ın gücünü ortaya koyuyor. Kitleleri harekete geçirmede ve fikir oluşturmada üstün özellikleri herkes tarafından kabul ediliyor. Bu kadar insanın olduğu bir arenada olumlu olumsuz birçok durumun yaşanılması kaçınılmaz oluyor. Devletler bu platformlara karşı kendi koruma alanlarını oluşturmuş durumda. Türkiye'de aynı şekilde Sosyal Medya Yasası ile bu platformlara bir sınır çizdi. Bu kuralları ihlal eden kuruluşlar kapatılmayla karşı karşıya kalıyor. Her ülkenin kendine göre farklı hassasiyetleri var. Rusya, Çin, İran, Kuzey Kore gibi ülkelerde Instagram yasaklı durumda. Fakat Instagram sadece bir sosyal medya mecrası değil. Bu alanda büyük ölçekli ticari faaliyetler yapılıyor. Bu mecranın kapalı kalmasının iş dünyasına günlük maliyeti 1.9 milyar TL olduğu açıklandı. Toplumun büyük kesimi her türlü alış verişini bu site üstünden yapmaya başladı. Küçük büyük birçok işletme buradan kendine müşteri buluyor. İnsanlar yeni dünyada ne kadar eleştirsek de bu siteler üzerinden sosyalleşiyor. Yine sosyal medyada yapılan şu esprili paylaşım aslında olayı özetliyor: "Instagram'ı anlık açıp-kapatın sevgilim içerde kaldı, çıkarayım!".

Son cümle: "Instagram yasağını sadece ifade özgürlüğü penceresinden bakmak bizi yanıltır. Kabul edelim Instagram toplumun yaşam gerçeği. Toplumun hayallerini geri açın..."