Şevketi bostan Girit mutfağına özgü, Ege'de çok sevilen ve tüketilen otlardandır. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki tarla kenarlarında, bahçelerde ve kırlarda yabani olarak yetişir. Denize yakın tepelerde ve dağlarda da görülür. Yeşil güdük dikenleri, uzun beyaz kökleri olan şevketi bostan aslında bir kök bitkisidir. Kasım ayında çıkar ve bahar gelince sezonu biter. Şevketi bostan semt pazarlarında çoğu zaman leğenlerde kökleri ayıklanmış olarak dikenli yaprakları ile birlikte satılır. Güney ve Orta Ege'de genellikle kök kısımları, diğer bölgelerde ise dalları ve yaprakları daha çok kullanılır. Latince adı Cnicus benedictus olan şevketi bostanın akkız, kenger, sakızotu, sarıcakız, akdiken, kenker dikeni, süt dikeni, bostan otu, mübarek dikeni, şevket otu, çengel otu, kanatma gibi farklı yöresel adları vardır.

detail-photo-fancybox-0

Şevketi bostan bitkisinin faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral zengini

Şevketi bostan bitkisi vitamin ve mineral zenginidir.  İçerisinde bolca miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırmaktadır.

Bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisi

Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılırdı.

Solunum yolları hastalıkları 

Şevketi bostan solunum rahatsızlıkları ve çeşitli karaciğer hastalıklarında şifa niyetine kullanılmalıydı. 

Hazımlık problemlerinde 

Şevketi bostan bitkisi, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.

Baş ağrısı tedavisinde 

Şevketi bostan bitkisi sinirlilik ve yorgunluğun yaratmış olduğu baş ağrısı tedavisinde sıkça başvurulan alternatif tıp yöntemleri arasında yer almaktadır.

Balgam söktürücü özelliği 

Solunum yolları tedavisinde grip ve soğuk aldınlığın yaratmış olduğu balgamı  söktürmeye yardımcı olmaktadır.

Anti mikrobiyel

Şevketi bostan antimikobiyel etkisi sayesinde geçmiş zamanlarda son derece tehlikeli olan ahıv virüsü için tedavi amaçlı kullanılırdı.

Menapoz dönemindeki semptomları azaltıyor 

Menstrüel baş ağrılarından ve menapoz döneminde oluşan kötü etkilerin minimum derecede azalmasına yardımcı olmaktadır.

Adet sancılarını azaltır 

Şevketi bostan bitkisi adet sancıları ve kramplarını azaltmada oldukça etkilidir.

Hafızayı güçlendirir

Şevketi bostan bitkisi beyindeki kan dolaşımını arttırdığı için hafızayı güçlendirerek, konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır.

detail-photo-fancybox-1

Şevketi bostan bitkisi nasıl tüketilmeli?

Şevketi bostan bitkisini hem yemek olarak hem de çay olarak tüketebilirsiniz.

2 fincan kaynar suya 2 gr şevketi bostan bitkisini atın ve 5 dk boyunca demlenmesini sağlayın. Yemeklerden önce aç karnına günde 2 defa olmak üzere tüketebilirsiniz.

Şevketi bostan yemeği tarifi:

Malzemeler : 

1 kg şevketi bostan

2 adet soğan

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı ayçiçeği yağı

2 lt su, 3 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Şevketi bostanlar yıkanıp, tepeleri kesildikten sonra, kalan kısmı ince ince doğranır. 2 lt su ve tuz kaynatılır. Kaynadığında içine şevketi bostanlar atılarak, 10 dakika süreyle malzeme haşlanır. Daha sonra ateşten alınarak süzülür. Bir tavada ince doğranmış soğanlar ayçiçeği yağında pembeleştirildikten sonra, salçası eklenerek, 2–3 dakika kavrulur. Süre bitiminde malzemeye yumurta kırılarak, süzülmüş şevketi bostan eklenir. 1–2 karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı su ile kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirilir ve servis edilir.

 Şevketi bostanın yan etkileri nelerdir?

Şevketi bostan bitkisinin yan etkisi bulunmaktadır. Ancak her bitkide olduğu gibi kullanımı abartıldığında şevketi bostan sağlık açısından yan etkiler gösterebilmektedir.

Şevketi bostanı kimler tüketemez?

Şevketi bostan bitkisini;

Hamile olanlar

Böbrek rahatsızlığı olanlar 

Mide ülseri veya gastrit problemi olanlar 

İlaç kullananlar