(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-Güzel Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Akar ile ayakkabı sektörünü değerlendirdik. İşte Ömer Akar ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar… 

Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz? 

(Ömer Akar)-Pandemide Çin'in merkezde olmasından dolayı şu anda deri sektöründe yukarıya doğru bir ivme var. İç piyasadaki müşterilerimizi baya etkiledi, müşterilerimizin bizden ürün talebi azaldı ama yurtdışından bize talepler arttı. Çin'den gelen imalat durduğu için Avrupalı Türkiye'yi tercih etti. Neden? Şu anda Çin, Endonezya ve Hindistan gibi ülkelere pandemiden dolayı personelini gönderemediği için ve Türkiye'de de yakın olduğu için, bu dönemde daha kolay lojistik de sağlamak adına Avrupalılar, Türkiye'yi tercih ettiler. 

Deriye talep nasıl? 

(Ömer Akar)-İnsanların yüzde 85'i daha uygun, hesaplı ürün satın almaya çalışıyor ama deri ve kaliteli ürünü alan bir yüzde 15'lik kesim hep var. 15 liraya da terlik var ama 150 liraya da terlik var. Kaliteli olan her şeye talep vardır. 

İzmir'deki ayakkabı sektörünü nasıl değerlendirirsiniz?

(Ömer Akar)-İzmir'de sanayi yok. İzmir'de hiçbir şey yok. İzmir,  bir tatil şehri bence. Çalıştıracak işçi bulamıyorsunuz, herkes sanki eğlenmeye gelmiş gibi. İzmir'de çalışma kültürü yok. İzmir'de sanayi iyileşiyor diyorlar ben inanmıyorum. Bana 10 tane fabrika sayabilir misiniz? Alıyorlar, satıyorlar. Antep, Adana, Konya, İstanbul... Oralarda var. Ama İzmir'de yatırım yapmak istemiyoruz. Eleman yok, çalışan yok. Suriyeliler de olmasa iş yapamayacağız. Böyle bir kültür oldu İzmir'de. Eğlence kültürü, yeme içme kültürü, gezme kültürü var İzmir'de. Diğer illerdeki agresif çalışması İzmir'de yok. Diyorlar ki; 'Biz bu kadar ihracat yaptık, biz bu kadar şunu yaptık' ama yok. İzmir'de 20 tane ihracatçı firma sayamazsın.  Koskoca İzmir'e yeter mi? İhracatçıyım diyen firmalar da üretim yapmıyor zaten, alıp satıyor. Biz önce sanayiyi kalkındıralım sonra ihracat yapalım. Ama deri dersen, İzmir'de deri sektörü var. İzmir'de deri giyim hafif hafif kımıldıyor. 

Yönetenler köstek, belediye köstek, İzmir'de hizmet alamıyorsun hiç bir belediyeden.  Devletten alamıyorsun, teşviğin yok, hiçbir şeyin yok. Sadece vergi topluyorlar. Aslında Türkiye'nin her yeri bu şekilde. Bir de Avrupa'ya bakıyorsunuz, çok farklı. Adaletsiz bir dağıtım var. Ben burada 100 kişiyle çalışıyorum. Yanında parası olup da yanında 1 tane kişiyi zor barındıran insana da devlet aynı gözle bakıyor. Denetimler sıklaşmalı, adil vergi toplanmalı, teşvikleri yapılmalı. Küçük ya da büyük, burada ihracatla Türkiye'ye para getiriyoruz. 

GÜZEL AYAKKABI VE DERİ SANAYİİ HAKKINDA

(Ömer Akar)-Üniversiteden sonra 35 senedir bu iş yapıyorum. Deri çocuk ayakkabısı üretip Amerika, Belçika, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyoruz.