(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-Kereste ticaretinde son dönemlerde yaşanan sorunları konuştuğumuz Yolçam Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Özkaya, sektörde ara eleman eksiği olduğunu dile getirdi. İşte Hakkı Özkaya ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar… 

Kereste sektörünün en büyük sıkıntısı nedir? 

(Hakkı Özkaya)- Türkiye’deki işsizlik var diyoruz. Bizim, İŞKUR’da yaklaşık 4 yıldır, endüstri meslek lisesi mezunu, ahşap bölümü mezunu aradığımıza dair bir iş ilanımız var ancak kimse başvurmuyor. İşçi bulamıyoruz, çalışacak eleman bulamıyoruz. Bu iş insanlara tozlu geliyor. Bu ülkede herkes çocukları bilgisayar mühendisi, doktor olsun, öğretmen olsun istiyor, meslek liselerindeki marangozluk bölümleri de kapanıyor. Marangozluk mesleği ne yazık ki bitti. Emeklilerle ve Suriyelilerle çalışıyoruz. Onlar da olmasa fabrikaları kapatacağız. İlerleyen süreçte zaten bir çok işletme kapanacak. Biz, tesisimizi İzmir’e taşırken de ustalarımızı aileleriyle birlikte Simav’dan buraya getirdik. Şimdi onlar da yaşlandı, yeni eleman bulamadığımız için bu sefer de üretim tesisimizi Safranbolu’nun bir köyüne taşıdık. Orada fason üretim yapıyoruz. Eleman bulabilmek için fabrika taşıyoruz. İnanılır gibi değil. 

Ara eleman konusunda ne yapılabilir? 

(Hakkı Özkaya)-Üretim sisteminin değişmesi gerekiyor ve ara eleman yetiştirmemiz, eğitim verirken de bu bilinci vermemiz gerekiyor. Şu anda meslek liselerinden ya da ormancılık ile ilgili üniversite bölümlerinden mezun olan çocuklar, mezun olduktan sonra bir yerlere genel müdür olmak istiyor. O zaman bunca işi kim yapacak? Eğitim sisteminin köy enstitülerinin kuruluşundaki gibi değişmesi lazım bu ülkede. İnsanların el becerilerini artıracak eğitim sisteminin kurulması gerekiyor. Bu kurulmadığı sürece bu ülkenin geleceği yok. Yazık oluyor ülkemize. 

Ormancılık sektörü pandemiden nasıl etilendi? 

(Hakkı Özkaya)- Bizim üretimimiz düştü. Biz, daha çok inşaat sektörüne üretim yaptığımız için pandemiden direkt etkilenmedik. İnşaat sektöründe inşaat satışlarının azalması bizi dolaylı yoldan etkiledi. Pandemi döneminde bizler perakendeye döndük. Pandemiden dolayı herkes evinde bir şeyler üretmek istedi. Ahşaptan masa, oyuncak, beşik gibi taleplerle insanlar bizlere geldi. Bu bizim satışlarımızın yüzde 3’lük bir bölümü ama yine de pandemiye bağlı olarak gözlemlediğimiz bir hareketlenme. 

Dövizdeki dalgalanmalar ormancılık sektörünü etkiliyor mu? 

(Hakkı Özkaya)-Türkiye’de orman varlığı yaklaşık ülke yüzölçümünün yüzde 30’unu kapsamakta ve tamamen devlete aittir. Türkiye’de özel ormancılık yapılmamaktadır. Üreticilerin, kereste imalatçılarının ya devletten tomruk alma şansı vardır ya da yurtdışından ithal etmek zorundadır. Dövizlerin çok oynak olduğu dönemlerde ithalat kapıları kapatmaktadır. 

Türkiye’de ormancılık nasıl başladı? 

(Hakkı Özkaya)-Türkiye’de ormancılık, orman endüstrisi, ağaç kesme kültürü Atatürk ile başladı. Daha önce Türkiye’nin en iyi orman varlıklarının olduğu yerlerde Almanlar ve Fransızlar fabrikalar kurmuştu. Daha sonra Osmanlı yıkılıp Türkiye Cumhuriyeti ilan edildikten sonra 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de ormanın yoğun olduğu bölgelerde birer tane devlet kereste fabrikası kuruyor. Bunlar nereler? Balıkesir Dursunbey. Balıkesir merkezinden Dursunbey 70 kilometredir. O tarihlerde yolu yoktur, izi yoktur. Atatürk tren yolu yapmış ve İzmir’den Ankara’ya giden tren Dursunbey’e de uğramaktadır. Orada ormancılığı köylüler yönetmiştir ve bugün Dursunbey, Türkiye’de keresteciliğin en yaygın olduğu bölgedir. Daha sonra yine Atatürk, Kastamonu’nun Cide ilçesine, Bolu’ya, Isparta Pazarköye, Bartın, Safranbolu, Kahramanmaraş’a devlet kereste fabrikası kuruyor. Türkiye’de gelişmekte olan yaklaşık 35 küçük kente devlet kereste fabrikası kuruyor. Ancak maalesef bu fabrikalar sonraki süreçte satılıyor. 

YOLÇAM A.Ş. HAKKINDA

(Hakkı Özkaya)-Kütahya Simav doğumluyum. Bursa İktisadi Ticari Bilimler Akademisi mezunuyum. 1970’li yıllardan itibaren babamızın işi olan kerestecilik işi ile hep çalıştım. Üniversite yaşamında da hep ticaret ve imalatla uğraştım.1983 yılında askerden döndükten sonra yine kereste imalat ve pazarlama üzerine kendi işimi kurdum. 1990 yılından sonra babamın ortak olduğu şirket olan Yolçam İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin yönetimine geçtim. 1987 yılında Türkiye’deki inşaat sektörünün patlamasıyla yurtiçi ormanların yetersiz olması nedeniyle ithalat gündeme geldi. Bu sayede dünyanın birçok ülkesinden ithalat yoluyla ağaç getirmeye başladık. Amerika’dan, Finlandiya’dan ve Rusya’dan çok fazla miktarda ağaç, tomruk ve kereste getirdik. Bu arada 1994 yılı kriz döneminde ilk ihracata başladık. Tunus, Libya ve Irak’a çok fazla miktarda ihracat yaptık. 1996 yılında Simav’daki ekonomik bağlarımızı kopartıp, oradaki üretim tesisimizi İzmir’e taşıdık. Buradaki şirketin yönetimini aldık. 2005 yılında İzmir Çiğli’deki fabrikamızı kurduk. Merkezimiz Bornova keresteciler sitesinde. Oradaki satış ve pazarlamayı da oğlum Sezgin Özkaya sürdürmekte. Ben de burada imalat ve satın almalara bakmaktayım.