Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASIFED) bünyesinde kurulu Yeşil Komisyon ve ENSİA tarafından “Kendi elektriğimi kendim üretiyorum” paneli düzenledi. Tepekule Kongre Kongre Merkezi’nde yapılan panelin açılış konuşmasını BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı Kenan Mazıcı yaparken, paneli Moderatör olarak BASİFED Yeşil Enerji Komisyonu Başkanı Alper Kalaycı yönetti. Panele konuşmacı olarak ise Güler Mühendislik Yönetici Ortağı Murat Güler, Eneres Elektrik Danışmanlık Yönetici Ortağı Nuran Akkoyun, Profistance Danışmanlık Genel Müdürü Özlem Kıldır, Climate Solutions Danışmanlık Operasyon Müdürü İlke Ünal, Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Yenilenebilir enerji Müdürü Osman Hisarcıklıoğlu katıldı. 

Panelde işyeri, fabrika, konut, okul, hastane, kamu binaları dahil tüm binaların çatılarına kendi enerjilerini üretebilecekleri hatta fazlasını satabilecekleri GES izinleri, kurulumu, destekleri ve işletmesi konuları ele alındı.

Mazıcı: “Geleceğimiz için fosil yakıttan vazgeçmeliyiz”

Panelin açılışında konuşan BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı Kenan Mazıcı, yeşil enerjinin önemine değindi. İnsan nüfusunun arttıkça gıda ve barınma ihtiyacı yanında enerji gereksiniminin de çok büyük miktarda arttığını söyleyen Mazıcı, Dünyada fosil yakıtların potansiyeli belli olduğunu söyledi. Fosil yakıtların çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin artık bilindiğini söyleyen Mazıcı, “İnsanın tüm gereksinimleri dünyamız ve atmosferinde bozulmalar ve kirlenmelere yol açmaktadır. Bugünkü tüketim alışkanlıklarımız ve davranışlarımızla bir şeyleri değiştirmeden devam edersek dünyanın yaşanılamayacak veya yaşam konforunu kaybedeceğimiz bir yere doğru gittiğini biliyoruz” dedi. 

BASIFED Yeşil Komisyon olarak çevreci tüm etkinliklerin içerisinde yer almaya çalıştıklarını söyleyen Mazıcı, “Üyelerimiz için bu konuda farkındalık yaratmaya gayret ediyoruz. Bugünkü kendi elektriğimi üretiyorum etkinliğinin de yine bu farkındalığı oluşturmada etkili olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kalaycı:“2 senede kendini finanse ediyor”

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ise panelde yaptığı konuşmada son günlerde küresel olarak yaşanan enerji pahalılığı ve yeni yönetmeliklerde sanayiciye tanınan imkanlarla birlikte özellikle güneş enerjisi yatırımlarında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Son çıkan yatırım teşvikleri ve tesis kurulumunda kullanılan ekipmanlardaki verimlilik artışı ile yapılan yatırımların neredeyse 2 sene gibi kısa sürelerde kendini finanse ettiğine vurgu yapan Kalaycı, “Bu süreden sonra da yatırımcıya kazandıran bir yapıya dönüşüyor. Sanayici artan enerji fiyatlarını sabitleme, giderlerini azaltma nedeniyle bu yatırımlara yöneliyor.

Artan talep sonrası sistem kapasitelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yatırımcıların bir an önce bu yatırımlara karar vermesi ise büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Güler: “Küçük yatırımcıya uygun hale geldi”

Güler Mühendislik Yönetici Ortağı  Murat Güler de Enerji Bakanlığı’nın açıkladığı ulusal enerji planına göre, 2035 yılına kadar devreye alacağımız yeni elektrik üretim santrallerinin yarısının güneş enerjisi olacağını söyledi. Şu an güneş enerjisinin en avantajlı elektrik üretim şekli haline geldiğini ifade eden Güler, “GES, en tabana kadar yani en küçük yatırımcılara hitap edecek şekilde bir teknoloji seviyesine erişti, bu da büyük bir fırsat yaratıyor” diye konuştu.

Eneres Elektrik Danışmanlık Yönetici Ortağı Nuran Akkoyun, Profistance Danışmanlık Genel Müdürü Özlem Kıldır, Climate Solutions Danışmanlık Operasyon Müdürü İlke Ünal, Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Yenilenebilir enerji Müdürü Osman Hisarcıklıoğlu da panelde konuyla ilgili görüşlerini açıkladılar.