Anadolu’dan büyük şehirlere göç olgusuyla ortaya çıktı hemşehri dernekleri. Büyük kentlerde her ilin hatta o ilin ilçeleri ve köylerinin kültür ve dayanışma dernekleri var. Hemşehri dernekleri, bulundukları şehirlerde birçok ihtiyaca cevap veriyor. Doğduğu memleketinden bir nedenle ayrılıp şehirlere adım atan kişiler o kentin bilinmezlikleriyle karşı karşıyadır. İşte o bilinmezlikle karşı hemşehri dernekleri en büyük tampon kuruluşlardır. Dernekler, memleketten gelenlere kentin yaşantısına, kentin yerleşik insanlarına ve kamuya karşı rehber görevi üstlenirler. Bu anlamda hemşehri dernekleri toplumsal uyum merkezi görevi üstlenirler. Büyük şehirlere gelenlerin karşılaştıkları önemli sorunlar vardır. Kentlileşme, kent kültürünü benimseme, sosyal ve psikolojik olarak kentle uyum sağlama bunların başındadır. Bu gerçekler, hemşehri derneklerinin önemini daha da ortaya koymaktadır. Geldikleri yerlerin ismiyle anılan bu dernekler, gelinen ile geldikleri yerlerin kültürünü harmanlayan yeni yaşamın rehber kuruluşlarıdır.
 
DERNEKLERİN SİYASETE ETKİSİ
Memleketinin geleneksel özelliklerini canlı tutmaya çalışan hemşehri dernekleri, yerel siyaset üzerinde büyük etkiye sahiptir. Toplu ve örgütlü olmanın avantajını kullanan dernekler, siyasilerin her zaman ilgi odağı olmuştur. Hemşehri dernekleri siyasetteki bu alanı çok iyi analiz etmeyi başarmış üyelerini aktif olarak politika yapmasını desteklemiştir. Hemşehri derneklerinden yerel yönetimlerde muhtar, meclis üyesi ve belediye başkanı olarak çıkan isimleri çok gördük ve görmeye devam edeceğiz.  Sosyal, kültürel ve siyasal birlikteliğin yanı sıra bu dernekler üyeler arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesini de büyük katkı koymaktadır.
 
İzmir’de 5 binin üzerinde çeşitli konularda çalışan dernek var. Ben de 1998 yılında kurucuları arasında yer aldığım Karaözü Kültür ve Dayanışma Derneği’nde bu çalışmalara katılıyorum. Bunun yanında İzmir’deki Sivas dernekleri federasyonunda etkin görevler aldım. Derneklerin özellikle öğrencilere verdiği eğitim burslarını çok önemli buluyorum ve destekliyorum.
 
Son cümle: “Toprak önemlidir. İnsan yetiştirir. Aynı topraktan gelen insanların bir arada büyüyüp gelişmesi kadar doğal bir durum yoktur. Bu anlamda hemşehri dernekleri desteklenmelidir…”