CHP'nin 36. Olağan Kurultayı 3-4 Şubat'ta gerçekleşecek. Ana teması, 'adalet ve cesaret' olarak belirlenen kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de bulunuyor. Kurultay öncesi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adayları, delegelerin yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler. CHP liderinin 7'nci kurultayında ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, 2'nci gün ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. 
36. Olağan Kurultayı, 3-4 Şubat'ta Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. Kurultayın ilk günü olan 3 Şubat Cumartesi, yani bugün, genel başkanlık için seçim heyecanı saat 10:00'da başlayacak. Genel Başkanlık için, Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adayı olarak çıkıyor. Aday adayları, toplam delege sayısının yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler. Muharrem İnce, Habertürk TV'de kurultayı değerlendirdiği konuşmasında 128 imzanın adaylık için yeterli olacağını söylemişti. İnce, adaylık için yeterli imzayı da topladığını açıklamıştı.
 
CHP kurultayının 4 Şubat'taki ayağında ise, Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçimi yapılacak. Kurultayda, 60 PM ve 15 YDK üyesi belirlenecek. CHP'de Parti Meclisi üyeliğine seçilmek, Genel Başkanın oluşturacağı MYK'da yer alabilmek için önem taşıyor. Parti Meclisi seçiminde 52 üye delegelerce direkt seçiliyor. Genel Başkan tarafından, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de Parti Meclisi'ne giriyor.
Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde yaptığı açıklamada, "52 kişilik bir anahtar ve bilim yönetim kültür platformu için de 12 kişilik bir listemiz olacak. Böyle sürpriz isimleri beklemeyin. Sonuçta Türkiye'de siyasete ilgi duyan, CHP'ye ilgi duyan sorunların çözümü konusunda kararlı olan isimlerin tamamı da bana göre önemli isimler olacaktır" demişti.
 
CHP'nin 3-4 Şubat'taki 36. Olağan Kurultayı öncesi, partinin eski yöneticileri de HABERTURK.COM'a kurultaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
KURULTAYIN ANA TEMASI "ADALET VE CESARET"
 
İşte CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'na dair tüm detaylar...
Kurultaya, sanatçılardan siyasi parti ve STK temsilcilerine, diplomatlardan, eski siyasilere kadar 10 binin üzerinde kişi davet edildi. Davet gönderilenler arasında bazı sürpriz isimlerin de olduğu belirtiliyor.
Kurultayın ana teması "adalet ve cesaret olarak belirlendi. Kurultayın divan başkanlığı içinse Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen önerilecek.
 
TÜZÜK "ÇARŞAF LİSTE"Yİ ÖNGÖRÜYOR
 
Kurultaya ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, kurultayda, tüzüğün çarşaf listeyi öngördüğünü söylemişti. Buna göre, 16-17 Ocak 2016'da gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultay'da olduğu gibi yine "çarşaf liste" yöntemi kullanılması bekleniyor.
 
KILIÇDAROĞLU'NUN 4'Ü OLAĞANÜSTÜ, 2'Sİ OLAĞAN 7. KURULTAYI
 
CHP Genel Başkanlığı koltuğunda 8'inci yılında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçildiği 22 Mayıs 2010'dan bu yana 4 olağanüstü, 2 de olağan kurultay gördü. Kılıçdaroğlu, bu hafta sonu yedinci kurultayına girmiş olacak. Kılıçdaroğlu bugüne kadar seçime girilen altı kurultaydan zaferle çıktı. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı koltuğuna, Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen kurultayda oturmuştu.
 
Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 5 Eylül 2014'te gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay'da aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce olmuştu. Kılıçdaroğlu ve İnce bu kurultayda bir kez daha yarışacak. 2014'teki kurultayda İnce 177 imzayla, Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterilmişti. Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay'da 1155 geçerli oyun 740'ını almış, İnce ise delegelerden 415 oy almıştı. 35. olağan kurultayda aday adaylığını açıklayan Mustafa Balbay ise yeterli imzaya ulaşamamış ve aday olamamıştı.
CHP GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN KAÇ İMZA GEREKİYOR?
 
Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin, delegelerin yüzde 10'una tekabül eden 128'in üzerinde imzaya ihtiyacı bulunuyor. CHP Tüzüğü'nün 36. Maddesi'ne göre, Genel Başkan, kurultayca gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçiliyor. İlk iki oylamada sonuç alınamaz ise, üçüncü oylamada en çok oy alan aday seçiliyor.
 
KURULTAYIN GÜVENLİĞİ
 
Yaklaşık 600 polis, 200 özel güvenlik görevlisi ve 200 partilinin kurultayın güvenliği için görev alacağı salonda, il ve ilçe başkanlıklarından belirlenen gençler de çalışmaların düzenli bir şekilde yapılmasında görev yapacak.(Habertürk)