Manisa Sultaniye Üzüm'den sonra coğrafi işaret alan Manisa Asma Yaprağı'nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk coğrafi işaret sayesinde üretim, pazarlama ve ihracatın artacağına dikkat çekerek Manisa Asma Yaprağı'nın değerine değer katmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları sonucunda 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde 03.08.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2023 tarihinde tescil edilen Manisa Asma Yaprağı, 1334 Tescil Numarası ile Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret aldı. Manisa’da çok fazla yetişen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkânlarının yanı sıra, Manisa’ya özgü ürünlerin katma değerini ve üreticilerin gelirleri de artacak. Coğrafi işaret alan Manisa Asma Yaprağı'nın tanıtım toplantısı Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Tamer Akkal, AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, daire müdürleri ve üreticiler katıldı.

Son yıllarda ihracat arttı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa üzümün başkenti. 860 bin dekar bağ alanımız var. Sadece kuru üzümden 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Yıllara göre değişmekle birlikte taze üzümle birlikte yaş üzümle 600 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşan ülkemizin stratejik tarım ürünlerinden biri olan Manisa Sultaniye Üzümü'nün yaprağının tanıtımı için bir aradayız. Manisa asma yaprağı hem ülkemizde hem de yurtdışında çok tercih edilen bir ürün. Manisa asma yaprağında birkaç yıldan beri özellikle artmakta ve ihracat ürünü oldu. Sarma olarak 7.677 ton ihraç edilmiş ve 15 milyon 500 bin dolar ihraç geliri elde edilmiştir. Bağ alanında en az 6 bin ton salamura yaptığı, taze olarak 10 bin ton sattığı ve toplam üretimin 22 bin ton civarında olduğu öngörülmektedir. Üretim kapasitemiz yaklaşık 2 katına çıkabilecek durumdadır” dedi.(İHA9